Doma Aktualno Bi radi trboveljski motokros sabotirali?

Bi radi trboveljski motokros sabotirali?

Začetki trboveljskega motokrosa so bili na Lakonci, a so jih preselili na Nežo, tam kjer so danes. Zakaj, ne govori nihče, se pa ve, da bi jih sedaj nekateri spet radi vrnili na prvotno mesto. Prvi mož Motokros kluba Zasavje Jani Dolinar je gonilo le tega v Trbovljah, pred leti je zemljišče na Neži od Rudnika odkupil in ga dal klubu v brezplačen najem.

Jani Dolinar je v motokros progo vložil srce in dušo. O času in denarju niti ne razmišlja.

Izjemna proga z namakalnim sistemom

Proga, takšna kot je danes, je izjemna, izvemo. Urejen je namakalni sistem, zato prašenja praktično ni, z bagrom pa pred vsakim treningom območje uredijo, da je kot iz škatlice. V Trbovljah trenirajo motoristi iz vse Slovenije, tudi iz tujine.

Problema s trboveljskim motokrosom pa sta dva. Prvi so nasprotniki, ki jih moti hrup – tem Dolinar odgovarja: “prilagodili smo se, vozimo se le ob sredah in sobotah, vse ostale dni je popolna tišina. Močimo teren, da prašenja sploh ni.” Obenem so motokrosiste, še našteva, ki so noreli po Mrzlici in drugih ruralnih območjih spravili s travnikov in cest. Druga, v resnici trenutno največja težava pa so papirji, dovoljenja. Težava bo v sami pridobitvi, pred tem pa bodo morali zbrati še okoli 20.000 evrov, da bodo plačali projekt. To pa je pri treningih, ki so omejeni na dva dni na teden, le v najboljših mesecih, praktično nemogoče.

Pred desetletjem kar po domače

Pred desetletjem so se zmenili kar po domače, pojasni Dolinar takratni dogovor direktorja rudnika Aleša Bergerja in župana Bogdana Baroviča. Dobili so pogodbo za najemnino in meni nič, tebi nič je bil mir. Če bi takrat zadeve uredili kot je treba, nadaljuje, bi danes v Trbovljah že zagotovo imeli motokrosistično prvenstvo.

A po toči zvoniti je prepozno in danes so na točki, kjer so. Progo bo potrebno vpisati v občinski podrobni prostorski načrt, za ta vpis pa bodo potrebna vsa okoljska dovoljenja, ki jih ne bo mačji kašelj dobiti, pravijo na trboveljski občini, kjer prav tako iščejo rešitve.

Trboveljski svetniki za, največji nasprotniki v Desusu

Alojz Vajdič, Desus.

Na zadnji predpoletni seji so trboveljski svetniki prikimali motokros progi na Neži, najglasneje so nasprotovali v stranki Desus. Alojz Vajdič pravi, da ni proti motokros progi v Trbovljah, le da je lokacija neprimerna, saj hrup potuje po vsem mestu in je zelo moteč. Pritožili so se mu krajani, nam zaupa, zato je predlagal lokacijo na Lakonci in se kar sam odpravil do direktorja rudnika.

Res sva sestankovala, potrdi Janez Žlak, ki živi na Kleku, kjer naj bi hrup bil najglasnejši, a kot pravi, njega ne moti.

Območje na Lakonci vzeli rudniku

Kar se tiče Lakonce je Žlak pred kratkim izvedel, da bo velik kos zemlje tam šel v last skladu kmetijskih zemljišč – menda bi ta prenos morali izvesti že pred mnogimi leti. “Tako, da jim tam težko kaj ponudimo” pravi Žlak, ki je pripravljen na pogovore o menjavi ali nakupu zemljišč, tudi na pomoč pri skladu, če bi društvo to od njega želelo.

Po anonimkah in govoricah, koliko občanov nasprotuje njihovem delovanju so šli člani kluba zbirati podpise. Brez težav so zbrali podpise okoli 300 prebivalcev Trbovelj, ki pravijo, da hrup zanje ni moteč.

Da mu ni vseeno, kaj bo z zemljiščem, je prvi mož trboveljskega motokrosa dokazal tudi, ko je pozimi progo preuredil v sankališče in povabil starše ter otroke naj se zabavajo. Brezplačno seveda.

Print Friendly, PDF & Email