Doma Aktualno Bomo pomagali mladi Trboveljčanki, da uresniči svoje sanje?

Bomo pomagali mladi Trboveljčanki, da uresniči svoje sanje?

Anja Pustak Lajovic je 21-letno dekle iz Trbovelj, ki si, poleg petja in igranja instrumentov, želi postati novinarka.

Letošnje leto je zaključila s šolanjem. Pridobila je dva poklica – administrator in ekonomski tehnik na Centru IRIS Ljubljana. Anja je zabavno dekle z visokimi ambicijami in tudi dejstvo, da je slepa ni njena ovira, temveč dodaten izziv.

“Če želim v novinarstvu napredovati, brez tiskalnika ne bo šlo. In vsekakor bom vztrajala, saj si to res želim.”

Svoje novinarske izkušnje nabira na lokalni televiziji v Kisovcu, preizkusila se je tudi kot radijska napovedovalka in z delom na radiu bo še nadaljevala, pravi.V kratkem pa bo začela pisati tudi za Zasavske onlajn novice.  Za delo v novinarstvo pa nujno potrebuje braillov tiskalnik. Mnoge stvari, ki jih kasneje prebere, si mora natisniti.

“Braillov tiskalnik bi res zelo potrebovala, saj bi mi pomagal pri pripravi in prilagoditvi gradiva v brajevo pisavo. Potrebovala bi ga torej pri prilagoditvi radijskih in televizijskih gradiv. Kot sem že omenila, sem tudi glasbenica in prav tako pišem besedila, seveda bi mi tiskalnik zelo prav prišel tudi pri prilagajanju besedil” izvemo od Anje.

Zdaj si vse, kar potrebuje občasno natisne preko Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor. Tak način sicer izberem redko, saj je odročen in prav tako plačljiv. Zato pogosto vse prepisuje na brajev pisalni stroj, kar pa ji vzame tudi cel dan ali več.

“Če želim v novinarstvu napredovati, brez tiskalnika ne bo šlo. In vsekakor bom vztrajala, saj si to res žeiim.”

Tiskalnik skupaj s transportom iz tujine stane dobrih 5 tisoč evrov (5.154,50), zato so Anji na botrstvu Slovenije odprli sklic, kamor se sredstva vseh tistih, ki bi želeli pomagati, nakazujejo. Trenutno so zbrali 1498 evrov, sredstva pa bodo zbirali vse dokler ne zberejo dovolj.

Kaj sploh je braillov tiskalnik? Braillov tiskalnik je podoben tiskalniku, ki ga uporabljamo videči, le, da braillov tiskalnik ne brizga črnila, temveč na poseben papir tiska kombinacije izbočenih pik – brajevo pisavo oziroma brajeve črke.

Kdor bi želel Anji pomagati, lahko sredstva nakaže:

Prejemnik: ZPM LJ. MOSTE-POLJE, PROLETARSKA 1, LJUBLJANA

Koda namena: CHAR, Namen: ZA ANJIN BRAILLOV TISKALNIK

IBAN: SI56 0201 2002 0297 991, BIC: LJBASI2X

Referenca: SI00 587

Sklic je odprt za nedoločen čas.

Print Friendly, PDF & Email