Doma Aktualno Dolgotrajna ureditev vežice končana

Dolgotrajna ureditev vežice končana

Negodovanja Radečanov zaradi dolgotrajne prenove mrliške vežice je vendarle konec. Lansko jesen so sanirali streho in tla, ureditev vežice pa so se intenzivnejše lotili v prvih štirih mesecih letošnjega leta.

Aktivnosti na objektu, ki so bile zaključene v lanskem letu so bile nujne, pojasnjujejo na občini. Zamenjali so dotrajano strešno kritino in talne pohodne površine. V preteklih dveh mesecih pa so izvedli sanacijska dela na ometih, zamenjali vhodna vrata v obe vežici in garažni prostor, obnovljene so bile električne instalacije in nameščena svetlobna kupola na strešni del. Najbolj opazno spremembo predstavlja tudi za svojce najbolj pomemben poseg, zasteklitev prostora pred mrliškima vežicama in ureditev primerne ambientalne razsvetljave, s čimer so pridobili zaprt notranji prostor v obliki hodnika s talim ogrevanje.

»Vrednost vseh del, izvedenih v lanski in v letošnji fazi, znaša okoli 65.000 EUR brez DDV«, je povedal Matjaž Šušteršič, višji svetovalec za projektno delo in investicije na Občini Radeče.

Ker se, razen manjših vzdrževalnih del, v mrliško vežico v zadnjih desetletjih ni delovno posegalo, so spremembe še toliko bolj vidne. Po besedah Tomaža Knavsa iz JP Komunala Radeče, ki s pokopališčem in mrliško vežico upravlja, so v zadnjih tednih pogrebi že  v prenovljenih prostorih. V vmesnem času so pogrebi potekali v bližnji kapeli, nekateri pa v sami vežici, ki je bila delno še gradbišče.

Otvoritev mrliške vežice je bila sicer leta 1972, kot prva umrla pa je v njej ležala žena Viktorja Pergarja, enega uglednih mož v radeški prosveti, so po spominu pobrskali domačini Franci Titovšek, Brane Zorec in Rudi Žlajpah.

Zasadili so tudi nove ciprese.

»Mrliška vežica sedaj, po prenovi, vizualno izgleda precej lepše, ni pa to bil cilj, estetika je le stranski učinek ob prenovi.  V prihodnjih dneh bo obnovljena le še fasada, sicer pa je že celoten objekt funkcionalen » je še dodal Šušteršič. V radeški občini sta sicer še dve pokopališči, na Svibnem in Vrhovem, večinoma so tako pogrebni obredi na za prebivalce krajevnih skupnosti Jagnjenica in Radeče izvedeni na osrednjem, mestnem pokopališču.

Print Friendly, PDF & Email