Doma 1+1=2 FOTO: 20 let gimnazije Litija

FOTO: 20 let gimnazije Litija

Gimnazija Litija v letošnjem šolskem letu obeležuje 20. obletnico ustanovitve.

Leta 1997 je Litija dobila prvo srednjo šolo. »Želja po ustanovitvi gimnazije v Litiji je zorela že dlje časa, pred dvajsetimi leti pa se je vse poklopilo,« pove ravnateljica Vida Poglajen. S srednjo šolo v domačem okolju so želeli dijakom omogočiti, da po zaključeni osnovni šoli ostanejo bližje domu. Želji občine je takrat prisluhnilo tudi ministrstvo za šolstvo.

Dve stavbi

Ko so prvi dijaki pozimi leta 1997 prišli na informativni dan, so jim učitelji kazali šele načrte za novo šolo. Prva generacije ja tako vsa štiri leta pouk obiskovala v prizidku osnovne šole Gradec, prvo maturo pa so litijski dijaki že odpisali v novih prostorih, kjer pouk poteka še danes.

V dvajsetih letih je na litijski gimnaziji maturiralo 1367 dijakov, od tega jih je 60 doseglo nadpovprečne rezultate in so postali zlati maturanti. Deset nekdanjih dijakov pa se danes ponaša z nazivom doktor znanosti.

Vrhunski športniki in kulturniki

Na litijski gimnaziji se že leta izobražujejo tudi vrhunski športniki. »Že pred leti se je rodila ideja, da vrhunskim športnikom pomagamo s tem, da jim prilagajamo pouk in ocenjevanje in do danes je šolo obiskovalo ali pa jo še obiskuje skupno 28 vrhunskih športnikov,« pove Mitja Strmec, profesor športne vzgoje.

Kmalu po ustanovitvi gimnazije je pričel delovati tudi pevski zbor, ki je bil takrat eden prvih srednješolskih zborov v okolici. Zbor ostaja aktiven in do danes so v Litiji organizirali že deset Gimnazijad, pevskih druženj, ki povezujejo slovenske gimnazijske pevske zbore.

Print Friendly, PDF & Email