Doma Aktualno FOTO: Županja zdaj le še na elektriko

FOTO: Županja zdaj le še na elektriko

Andrej Ribič, Elektro Ljubljana in županja Jasna Gabrič

“Z novim občinskim električnim vozilom Zoe, ki ima doseg 260 kilometrov, smo se zapeljali na Kum, šli z njim do Ljubljane in tudi do Postojne. Na avtocesti smo se z njim brez težav peljali 140 kilometrov na uro in se nazaj grede na Lomu ustavili za 20 minutno polnjenje,” je prve ‘električne’ izkušnje ob slavnostni otvoritvi nove električne polnilnice pri zgradbi občine predstavila županja Jasna Gabrič.

Trboveljčane je zanimalo tudi, kaj se skriva pod pokrovom motorja.

Kmalu še polnilnica pri zdravstvenem domu

Nova, sodobna polnilnica za električna vozila pri zgradbi občine Trbovlje napolni avto v uri in pol, konec poletja naj bi se ji pridružila še ena pri Zdravstvenem domu Trbovlje, v prihodnosti pa še dve – pri zgornjem Mercatorju in pri pošti.

Lokalna skupnost je tako za zgled občanom, pravi Gabričeva, čeprav je že kar nekaj Trboveljčanov uporabnikov električnih vozil: “So me že cukali za rokav, če bomo postavili še kakšno, saj je trenutno pri polnilnici pri muzeju ob sobotah prava gneča.”

Do Kuma in nazaj Zoe porabila 35 enot

Gabričeva je odgovorila tudi na zbadanja, ali novi električno avto sploh pride do Zagorja: “Z njim smo se peljali do Kuma, porabili smo 75 kilometrov oziroma enot energije, pri spuščanju oziroma zaviranju se baterija polni, tako smo jo napolnili za 35 do 40 enot. Neto poraba do Kuma in nazaj je bila tako okoli 35 kilometrov oziroma enot.”

Velik del stroškov za novo polnilnico je pokrilo podjetje Elektro Ljubljana. Novo električno vozilo Zoe, ki je nadomestilo stari občinski avto iz leta 2005, pa je stalo okoli 20.000 evrov, s tem da je občina prejela povračilo Eko sklada v višini 7.500 evrov. Občina je trenutno najemnica le baterije.

Ob tej priložnosti je občina Trbovlje Policijski postaji Trbovlje v uporabo predala ključe električnega motorja, udeleženci pa so lahko novi občinski avto in električna kolesa tudi preizkusili.

Fotogalerija:

Print Friendly, PDF & Email