Doma Aktualno Indijanci se skrivajo nad Zasavjem

Indijanci se skrivajo nad Zasavjem

Otroška želja je postala resničnost za Marka Kukoviča, ki ga že od nekdaj mikajo indijanci. V Retju je postavil svojo indijansko vas.

Ljubezen do Indijancev in ptic ujed se je uresničila v indijanski vasi, ki sta jo Marko Kukovič in njegova partnerica Romana Repar ustvarila v Retju nad Hrastnikom in Trbovljami.

Marko in Romana sta v Retju naredila indijanski raj.
Marko in Romana sta v Retju naredila indijanski raj.

Območje, ki je sicer še vedno v lasti trboveljske termoelektrarne, delno uporabljajo konjeniki, svoj kotiček pa so našli tudi indijanci in nekaj čudovitih ptic ujed.

Velik indijanski šotor je sprejel že nešteto otrok, za katere se Marko obleče v poglavarja s perjanico iz pravega perja, nabral pa je tudi nekaj oblačil za otroke, ki postanejo mali Indijančki. Leta zanimanja za Indijance, predvsem tiste iz Kanade so Marka obogatila tudi z neverjetnim znanjem, ki ga z veseljem preda vsakemu obiskovalcu. “Otroci ga običajno kar požirajo z očmi”, pripoveduje Romana.

Vili je prejšnji teden prišel iz Markovega doma bivat v Retje. Še kak dan in bo lahko poletel že več metrov.
Vili je prejšnji teden prišel iz Markovega doma bivat v Retje. Še kak dan in bo lahko poletel že več metrov.

Marko in Romana v svoj mali raj sprejmeta vsakega in, ker vse počneta prostovoljno je včasih kar težko, pojasnita. Poskusila sta najti pomoč in posluh lokalnih podjetij, a neuspešno. Upata, da bodo vsaj obiskovalci primaknili kakšen evro in bosta tako lahko indijansko vas še izboljšala.

Kmalu v Retju še en, večji šotor

Trenutno v Retju stoji šotor, tipi, pripravljen pa je že prostor za drugega, še večjega. Takšnega, v katerem bo mogoče celo zakuriti ogenj, z navdušenjem pripoveduje Marko, ki je šotor naročil iz Amerike in komaj čaka, da se bo lotil sestavljanja.indijanska vas, retje

Po učni uri poglavarja, ki nam razkaže tipi si lahko ogledamo še malo in veliko sovo. Vili, mala sova uharica, je zelo previdna pri našem obisku, a vseeno dovoli, da jo pogladimo po puhku, ki se bo kmalu spremenil v pravo perje. Že prava gospa Lili, čudovita snežna sova je bolj pogumna. Neverjetno, kako se ptice razumejo z Markom. Z njimi se poigra kot z majhnim psičkom. Očitno je, da mu ptice zaupajo, vzele so ga za mamo in ata.

Snežna sova Lili in Marko se velikokrat 'pocrkljata'.
Snežna sova Lili in Marko se velikokrat ‘pocrkljata’.

Marko je nad ujedami navdušen že od malih nog, a mu včasih slovenska zakonodaja ni dovoljevala, da bi takšne ptice imel. Z vstopom v Evropsko unijo se je Marku “udrla pika” in v Zasavje je pripeljal kragulja Piko in Hero, orla Karla, snežno sovo Lili, pred kratkim pa se je njegovi pernati družini pridružil še mali Vili, sova uharica.

Ko se Marko in Romana odpravita v gozd s sabo pogosto vzameta Hero ali Piko, ki jima ves čas zvesto sledita. Ptici sta pravi lovki, zato ju Marko pogosto vzame na tekmovanja in prvi rezultati so se že pokazali.

Prvi slovenski orel iz Zasavja?

Karla nas med valjenjem ni pustila niti blizu.
Karla nas med valjenjem ni pustila niti blizu.

Velika želja “indijanskega para” je, da bi njun orel imel podmladek. Karla sedi na štirih jajcih in morda bo konec maja na svet pokukal prvi slovenski orel. Marko je semena prinesel iz Hrvaške, ali je oploditev uspela ali ne, pa bo jasno enkrat konec tega meseca.

Držimo pesti!

 

 

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email