Doma Aktualno Iz Zasavja odšlo 80 Zagorjanov, 61 Trboveljčanov in 45 Hrastničanov

Iz Zasavja odšlo 80 Zagorjanov, 61 Trboveljčanov in 45 Hrastničanov

V zadnje pol leta se je iz Zasavja izselilo 186 ljudi, kažejo podatki Statističnega urada.

Največ odseljenih je bilo Zagorjanov, kar 80, 61 je bilo Trboveljčanov in 45 prebivalcev Hrastnika. Mnogi so se odločili za selitev ‘s trebuhom za kruhom’, saj so si službe našli v drugih slovenskih mestih, pa tudi v Avstriji, Nemčiji, z njimi so se selile tudi družine. ‘Redčenje’ števila učencev se opazi tudi v razredih nekaterih zasavskih šol.

Skoraj 3.000 Zasavcev manj

Darjan Bunta

“Za selitev iz Trbovelj v Ljubljano sem se odločil pred dobrima dvema letoma. Prvi razlog je bilo seveda delo, saj sem imel v prestolnici več priložnosti za službo, kot v Zasavju. Drugi razlog je bilo stanovanje, v tistem času namreč v Zasavju nismo našli nobenega primernega stanovanja,” je svojo odločitev pojasnil nekdanji Trboveljčan Darjan Bunta.

Vir: Statistični urad RS

 

Nekoliko drugačna je Sabinina zgodba: “Čisto tipično. Šla sem študirat, najprej sem se v Zasavje vračala vsak teden, nato na štirinajst dni, nato … našla sem nove prijatelje, partnerja, ki je nato postal mož … se je kar zgodilo. Še vedno pa se, čeprav je minilo že kar nekaj let, odkar ne živim več tu, počutim kot Zagorjanka, kot Zasavka.”

Pomanjkanje služb je eden od glavnih razlogov za številčnejše izseljevanje iz vseh treh zasavskih občin v zadnjih nekaj letih. Od druge polovice leta 2008 do prve polovice leta 2017 se je namreč po podatkih statističnega urada iz občine Hrastnik odselilo kar 886 prebivalcev, iz Trbovelj 1.350 prebivalcev in 561 prebivalcev iz Zagorja.

Print Friendly, PDF & Email