Doma Aktualno Kaj bomo imeli Zasavci z 2. tirom?

Kaj bomo imeli Zasavci z 2. tirom?

Boste obkrožili za ali proti? O tem so razpravljali v Hrastniku. Mi pa smo poizvedovali, kaj 2. tir prinaša Zasavcem.

Če bo do izgradnje 2. tira res prišlo, bo za tovorni mednarodni promet ozko grlo prav železnica od Hrastnika proti Ljubljani. Tiri so namreč tako dotrajani, da več kot 80 km/h vlaki sploh ne smejo voziti, ne glede na to, da je minimalna hitrost na novem koridorju predvidena najmanj 100 km/h.

Minister dr. Peter Gašperšič

Minister Gašperšič pravi, da je rešitev prav v financiranju 2. tira, ki proračuna ne bo obremenila. Predvidene investicije tako ostanejo. Že v tej finančni perspektivi naj bi obnovili traso od Zidanega Mosta do Celja, takoj za tem pa na vrsti pride tudi proga med Zidanim Mostom in Ljubljano.

9000 novih delovnih mest in razbremenitev cest ter okolja?

Infrastrukturni minister dr. Peter Gašperšič, ki zagovarja izgradnjo 2. tira je obiskovalcem okrogle mize pojasnil načrte. Kot pravi, naj bi prednosti 2. tira pomenile razbremenitev slovenskih avtocest in okolja, povečanje gospodarstva po vladnih izračunih celo v takšni meri, da bi na novo odprli 9000 delovnih mest.

Finančna konstrukcija takšna, da denar za ostale projekte ostane

Obenem pa naj bi finančno konstrukcijo zastavili tako, da bi davkoplačevalski denar ostal za vse ostale nujno potrebne projekte, obljublja Gašperšič. 2. tir bi plačali delno iz evropskih sredstev, delno iz kapitala Republike Slovenije in delno iz proračuna Madžarske. Približno za tretjino 960 milijonske investicije pa bi se zadolžili. Izposojeni denar bi se v 45 letih povrnil iz naslova pristojbin Luke Koper, iz na novo uvedene uporabnine za železniško infrastrukturo ter iz pribitka za tovorna vozila na območju do Primorske.

Po 45 letih bi državljani Slovenije postali lastniki 2. tira.

Z izgradnjo naj bi pričeli prihodnje leto, trajala pa naj bi, po ocenah strokovnjakov, 6 do 7 let.

Poslanka Vojka Šergan

“Če gre Sloveniji dobro, gre dobro tudi Zasavju,” na vprašanje, kaj dobrega 2. tir prinaša nam, Zasavcem, odgovarja hrastniška poslanka Vojka Šergan.

Prepričana je, da bodo v sklopu potrebnih investicij delo dobili tudi Zasavci. Zaradi zastavljene finančne konstrukcije pa meni še, da bo tako vendarle ostal denar za ureditev ceste med Hrastnikom in Zidanim Mostom ter Hrastnikom in Rimskimi Toplicami.

Tudi župan glasno za

Podpore vladi v projektu izgradnje dodatnega tira ni skrival niti župan Miran Jerič, ki je jasno in glasno poudaril, da bo obkrožil da.“2. tir rabimo zaradi trajnostnega razvoja Slovenije in to vsi, ne le tisti na Obali,” je svoje mnenje predstavil tudi Jerič.

 

Prispevek je oglasno sporočilo.

Print Friendly, PDF & Email