Doma Aktualno Ko se rudarji niso vrnili iz jam

Ko se rudarji niso vrnili iz jam

Štrajk leta 2014

Z današnjim občinskim praznikom občine Hrastnik obeležujemo spomin na gladovno stavko rudarjev daljnega leta 1934, ki so se s stavko odločili izraziti svoje nezadovoljstvo s takratnimi slabimi življenjskimi razmerami.

V boj za pravice

Stavka se je začela 3. julija po končanem delovnem dnevu, ko se rudarji niso vrnili iz jam in je trajala do 5. julija, ko so morali nekateri udeleženi zaradi izčrpanosti poiskati tudi zdravniško pomoč. Po obljubljenem povišanju plače za en dinar in povišanju delovnih dni za dva dni na mesec so rudarji stavko prekinili.

Zgodovino Hrastnika je pomembno oblikovalo odkritje premoga ter z njim povezani razvoj industrije – rudnika, steklarne in kemične tovarne. K razvoju Hrastnika je pripomogla še izgradnja južne železnice leta 1849 in tako se je naša občina razvijala vse do podobe, kot jo ima na današnji dan.

Brez funšterca ne gre

Danes Hrastnik šteje približno 9.314 prebivalcev ter ima 19 naselij, strnjenih v 10 krajevnih skupnosti. Vrata rudnikov so zaprta, gonilni industrijski sili v kraju ostajata steklarna in kemična tovarna, vse večji pa je poudarek na razvoju turizma.

Poleg ogleda ostankov bogate kulturne dediščine – rimskega svetišča, Rižnarjeve hiše, Vile de Seppi, Mlakarjevega stanovanja, spomenika rudarjev ter številnih okoliških cerkev, ob obisku občine velja poskusiti “funšterc” in “krumpantoč” ter obiskati planinske postojanke.

Ob občinskem prazniku ekipa Zon-a vsem občankam in občanom iskreno čestita.

Podatki povzeti po podatkih Zgodovinskega arhiva Celje, knjigi Hratnik avtorice I. I. Lebar ter po podatkih na spletni strani občine.  

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email