Doma Aktualno Krajani zahtevajo, da Kumplast vgradi filtre

Krajani zahtevajo, da Kumplast vgradi filtre

"Smrad iz Kumplasta je iz dneva v dan bolj prisoten in močan, v določenih trenutkih se je treba umakniti v gmajno, saj smrad po zažgani plastiki čutiš v grlu in nosu," pravi bližnji sosed Kumplasta, ki se je v Kisovec priselil zato, da bi živel bližje naravi.

Kumplast

“Saj je občasno smrdelo tudi prej in smo pač potrpeli, zdaj pa se stanje le še slabša,” pravi sosed, ki ga pesti astma.

Kumplast naj vgradi filtre

Kisovčani želijo, da bi jim odgovorni v Kumplastu prisluhnili, zato so ustanovili Civilno iniciativo KS Kisovec Loke in od podjetja zahtevajo, da ukrepa: “Kumplast naj namesti čistilne naprave/filtre na prezračevalne kanale, da do naših domov, vrtca, šole, potoka Medija in vseh površin namenjenih športu in rekreaciji v naravnem okolju ne bi prihajal smrad in nevarni izpusti, hlapi ter kemikalije, ki znižujejo kakovost življenja krajanov.” 

Pravica do dihanja čistega zraka

Novembra 2016 je Slovenija, kot edina država na svetu v Ustavo zapisala neodtujljivo pravico do pitne vode. Čisti zrak je enako kot voda in hkrati bolj pomemben za osnovno bivanje človeka. 72. člen Ustave RS govori o zdravem življenjskem okolju in navaja, da ima vsakdo v skladu z zakonom pravico do zdravega življenjskega okolja, kar pomeni, da vsakemu pripada pravica do dihanja čistega zraka.
Na tej osnovi Člani Civilne iniciative KS Kisovec-Loke zahtevamo,
– da lokalno podjetje Kum-Plast d.o.o. Kisovec upošteva zakonodajo in osnovne človekove pravice do zdravega življenjskega okolja in čistega zraka.
– da podjetje Kum-Plast d.o.o. namesti čistilne naprave/filtre na prezračevalne kanale, da do naših domov, vrtca, šole, potoka Medija in vseh površin namenjenih športu in rekreaciji v naravnem okolju ne bi prihajal smrad in nevarni izpusti, hlapi ter kemikalije, ki znižujejo kakovost življenja krajanov.
– da od Občine Zagorje ob Savi zahtevamo spremembo prostorskih aktov, ki kratijo naše pravice do zdravega življenjskega okolja, kot zapisano v 72. členu Ustave RS, so v izjavi zapisali člani Civilne iniciative Kisovec.

Na občini Zagorje bodo v kratkem sklicali zbor krajanov KS Kisovec-Loke in nanj povabili tudi direktorja Kumplasta, je povedal Marjan Kovač iz KS Kisovec-Loke: “Smrad iz Kumplasta je rdeča nit naših sestankov že od leta 2014. Zaradi pritožb krajanov in na našo pobudo smo izvedli meritve smradu v okolje, a kot piše v poročilu, slovenska zakonodaja še nima vzvodov, ki bi zavezala Kumplast k ukrepanju. Prepričan sem, da bi bila zaradi vgradnje filtrov kakovost življenja v Kisovcu veliko boljša.”

In kaj pravijo v Kumplastu

Jože Ule

“Na sestanek civilne iniciative nismo bili povabljeni. Če bi bili, bi lahko stvari pojasnili iz prve roke. Pred časom smo krajane že povabili v tovarno na ogled. Krajane smo pozvali, da naj pokličejo, ko začne v Kisovcu smrdeti, in to ne glede na to, ali je to zjutraj ali ponoči. Naš proizvodni proces je kontinuiran, po zakonu smo dolžni izvajati stalne meritve. Dejstvo je, da je kurišč v okolici precej, a na koncu smo v primeru povečanega smradu v Kisovcu vedno mi dežurni krivec,” odgovarja direktor Kumplasta Jože Ule.

“Ne sežigamo plastike!”

Na zahtevo krajanov po vgradnji filtrov Ule pravi, da ne ve, kakšne filtre naj bi vgradili v tovarni: “Sam jih še nisem videl in tudi konkurenca jih nima.” Prav tako ni sporna reciklaža plastike, pravi Ule: “Ne gre za sežiganje plastike. Izmet, ki ostane v procesu predelave, predelamo in ga ponovno uporabimo.”

Občina Zagorje se je pritožila na izdano okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je prejelo podjetje Kumplast s sedežem v Selu in KS Kisovec-Loke, najprej na ARSO, po zavrnitvi pritožbe pa še na Ministrstvo za okolje in prostor. V pritožbi občina Zagorje zahteva, da se s postopkom in vsebino izdaje okoljevarstvenega dovoljenja seznani lokalno skupnost ter upošteva parametre za zrak. Podjetje Kumplast je namreč vlogo za okoljevarstveno dovoljenje podalo zaradi dodatne predelave plastike.

 SORODNI ČLANKI:

Kisovčani proti smradu iz Kumplasta

Print Friendly, PDF & Email