Doma Aktualno Krajanom Hotiča prekipelo! Bo ZAPORA?

Krajanom Hotiča prekipelo! Bo ZAPORA?

Krajani Hotiča zahtevajo obvoznico, sicer bodo prometno cesto skozi kraj enostavno zaprli za promet.

Dolga kolona vozil vsako jutro, ki se iz Zasavja skozi Hotič peljejo proti Ljubljani, ovira življenje tamkajšnjih krajanov. Ceste, po kateri dnevno pelje okrog 8000 tisoč vozil, teče tik mimo njihovih hiš, zato je vključevanje na to cesto zanje zjutraj skorajda nemogoče. Takrat se tudi odpravljajo v vrtec in šolo. »Šolski avtobus v Zgornjem Hotiču nima kje ustaviti, otroci praktično po cesti hodijo do šole,« pojasnjuje krajan Peter.

Na odseku med gostilnama Juvan in Kimovec je cesta tako ozka, da tam ni prostora niti za pločnik. Če si nasproti pripeljeta dva tovornjaka, nastane zastoj, saj ne moreta istočasno zapeljati v
ovinek. »Pred 60 leti, ko so to cesto gradili, ni bila predvidena, da bo po njej tekel tovorni promet, ampak od takrat se cesta ni niti malo spremenila,« razlaga krajan Janez Orehek. Zato hočejo obvoznico. »Skozi naš kraj gre ves promet iz Zasavja proti Ljubljani in fizikalno logično je, da ne moreš dva litra vode naliti v litrski kozarec,« stisko krajanov zaradi prometne gneče opiše Orehek. Obvoznico jim država obljublja že desetletja. Ker jim je obljub dovolj, so krajni v četrtek sklicali sestanek z direkcijo za infrastrukturo in zahtevali odgovore.   

»Ta obvoznica je bila v proračun uvrščena že leta 2010, pa so bile nato leta 2013 zaradi gospodarske krize vse investicije ustavljene,« razlaga Tomaž Willenpart, vodja sektorja za investicije v ceste pri direkciji za infrastrukturo. Krajani so zagrozili, da bodo, če se v zvezi z izgradnjo obvoznice skozi Hotič nič ne premakne, prihodnji ponedeljek postavili zaporo ceste.

Pred letom 2021 obvoznice zagotovo ne

»Dogovorili smo se, da bomo že do začetka novembra na direkciji pričeli s prvimi aktivnostmi glede obvoznice,« je po sestanku pojasnil Willenpart. A ker je birokratska pot od pridobivanja načrtov do dovoljenj in nazadnje do izgradnje ceste dolga, lahko krajani pričakujejo, da bo obvoznica v najboljšem primeru zgrajena leta 2021.

»Ker so z direkcije obljubili, da se bo na področju izgradnje obvoznice pričelo premikati, smo za zdaj zaporo ceste premaknili na začetek novembra, če pa bo direkcija do takrat izpolnila svoje obljube, pa ceste ne bomo zapirali,« pa je po sestanku dejal vodja sestanka Boštjan Sukič. Krajni so ob tem sicer negotovi, ali bo tokratna obljuba države res držala.

Print Friendly, PDF & Email