Doma Aktualno Med in maslo z babico in dedkom

Med in maslo z babico in dedkom

Foto: arhiv OŠ Trbovlje

Med, maslo, domač kruh, mleko in jabolko, bo jutri, za Tradicionalni slovenski zajtrk, na jedilniku šolarjev OŠ Narodnega heroja Rajka v Hrastniku.

Letos se jim bodo na zajtrku, ki bo nastajal v sodelovanju z Domom starejših Hrastnik, pridružili tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje in hrastniški župan Miran Jerič. “Skupina učencev bo prišla v Dom in bo skupaj s stanovalci nekaj časa in pozornosti namenila slovenski hrani oziroma jedem,” je povedal Drago Kopušar, direktor Doma starejših Hrastnik.

Prisluhnili nasvetom in veščinam starejših generacij

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dan slovenske hrane vidijo kot priložnost medgeneracijskega sodelovanja, zato se letos osredotočajo na povezovanje otrok in mladostnikov z generacijo v tretjem življenjskem obdobju: “Ker želimo dati hrani pomen, kot ga je imela nekoč, bomo prisluhnili nasvetom in veščinam starejših generacij, ko so še večinoma pripravljali obroke iz osnovnih, lokalnih in sezonskih živil.”

Foto: arhiv OŠ Tončke Čeč

Otroci in mladostniki, ki redno zajtrkujejo, si oblikujejo bolj zdrave navade, ki se prenesejo tudi v odraslo dobo, izbirajo bolj kakovostno hrano, in ne nadomeščajo obrokov s sladkimi in slanimi prigrizki. “Neredni obroki ali njihovo opuščanje, zlasti zajtrka, raziskave povezujejo z večjim pojavom čezmerne telesne mase med mladostniki in v odrasli dobi,” ugotavlja Simona Mušič iz Nacionalnega inštituta.

Lokalno obarvan tradicionalni zajtrk bodo tudi letos pripravili v vseh zasavskih vrtcih in osnovnih šolah.

Print Friendly, PDF & Email