Doma Aktualno Mož iz zaodrja velikih zvezd

Mož iz zaodrja velikih zvezd

Boštjan Zupan

Začel je z rolanjem glasbe v nekdanjem trboveljskem mladinskem klubu, nadaljeval v nočnih klubih, danes organizira prireditve za več tisoč glave množice. Poskrbel je zato, da ste Zasavci videli in slišali Severino, Jana Plestenjaka, Tanjo Žagar in še mnoge druge. Boštjan Zupan, bolj znan kot DJ Zupi je »mož iz zaodrja«.

boštjan zupan, zupi
Zupi in 6pack Čukur

Kje si začel vrteti glasbo?
Tam nekje pri 18 letih sem začel vrteti glasbo v mladinskem klubu. Najprej sem delal po klubih, vmes hodil še v službo, tudi kot natakar. Potem sem imel nekaj let pavze, a me je glasba ves čas vlekla. Ko so iskali DJ-ja v Venus klubu v Sevnici sem šel tja, nato pa nadaljeval še v Shakesu v Hrastniku in v Trbovljah v Mesečini.

“Takrat sem si rekel, da neham, ko me bo prva, ki bo prišla po glasbeno željo, vikala.”

Med vikendom prireditve, čez teden sestanki.
Med vikendom prireditve, čez teden sestanki.

Kdaj si DJ-evstvo zamenjal za organizacijo prireditev?
Ko se srečaš z leti, si rečeš dosti je. Takrat sem si rekel, da neham, ko me bo prva, ki bo prišla po glasbeno željo, vikala. In zgodilo se je. Potem sem začel nakupovati opremo, kar pa je trajalo. Šele ko par stvari imaš, ugotoviš, koliko ti še manjka.

Sedaj s svojo opremo pokriješ koliko in kakšne prireditve?
Srednje velike prireditve se pokrijejo z ozvočenjem in odrom, največ tri naenkrat. V Zasavju v zadnjih letih bolj kot ne pokrivam vse večje dogodke.

Plestenjak, Severina, zadaj je Zupi … kje še?
Že skoraj dve leti sodelujem s Tanjo Žagar in pokrivam vse njene koncerte. Vse ostalo je enkratno. Tanja imam toliko dogodkov, da smo zasedeni skoraj vsak vikend. Veliko sodelujem tudi s Kingstoni.

Delo v zaodrju prinese tudi svoj plus. Zupi in Nina Pušlar.
Delo v zaodrju prinese tudi svoj plus. Zupi in Nina Pušlar.

Kako velika ekipa je v ozadju?
Imam stalno ekipo, ki je utečena in nerad menjam. Potrebna sta dva tonska mojstra, lučkar ter pridne roke za sestavljanje odrov. Z utečeno ekipo sem prepričan, da je za varnost poskrbljeno. Za pomoč pri določenih delih se obrnem tudi na študente.

Kaj pa DJ Zupi. Še kaj zavrtiš?
Še vedno. Če dolgo ne grem »rolat«, to pogrešam. Grem rad. Najraje na zasebnih zabavah.

Tvoj urnik nikakor ni od ponedeljka do petka.
(Smeh) Ne, nikakor ne. Čez vikend imamo koncerte, med tednom sestanke. Ponavadi med tednom pripravljamo in popravljamo opremo. Veliko se poškoduje in so potrebni servisi, popravila.

Še vedno DJ. Najraje vrti glasbo na zasebnih zabavah.
Še vedno DJ. Najraje vrti glasbo na zasebnih zabavah.

Imajo zvezde kakšne posebne zahteve?
Seveda imajo. Pred nastopom se pošljejo zahteve in se tega držimo. Potem problemov ni. Čeprav mora biti vedno tudi prostor za improvizacijo.

Najbolj zahtevna prireditev?
Kumfest 2015, torej prvi Kumfest je bil velik zalogaj, pa Zagorska noč, ki sem jo letos prvič prevzel.

Pokrivaš Zasavje, Slovenijo, tudi tujino?
Kamor me pokličejo, grem. Švica, Hrvaška, Avstrija … Največ delam vseeno v Sloveniji, čeprav je konkurenca ogromna. Za svoj posel se moraš res potruditi.

Trboveljčan po duši in srcu, pravi sam zase.
Trboveljčan po duši in srcu, pravi sam zase.

Koliko vikendov oddelaš v celem letu?
Letos v celem letu nisem delal en vikend. Že Tanja ima skoraj vsak vikend koncert. Imamo dogovor s partnerji, da si izmenjujemo posel po potrebi, če sam ne zmorem. Ni problem oprema, težava je premalo kadra. Nimam dovolj kadra, ki bi mu zaupal. Hitro gre kaj narobe.

Kako je, če ne delajo povezave, wifi, frekvence …?
Brezžično omrežje je problem, kabel je še vedno zakon. Problem so brezžični mikrofoni, sploh na obali, ker skoraj ni proste frekvence.

Kaj pa »kurcšlus«?
(smeh) Ravno na Katastrofah se je zakadilo. Se zgodi, ja, ampak imamo rezerve, da lahko malo kable premešamo in stvari uredimo. Z elektriko v Zagorju in Trbovljah do sedaj nismo imeli večjih težav, so pa problemi na vaških veselicah, kjer vlečejo elektriko od daleč in pade napetost. Največja težava so »cukrpekrji«, ko jih prižgejo, kar kabel zažari (smeh).

Kako gledaš na Zasavje?

V Zasavju se ful dogaja, kdor spremlja zadevo, ve, da lahko vsak vikend kam greš. Gospodarska slika pa je povsod ista. Pravijo, da se smernice obračajo gor. V glavnem, vesel sem, da sem tukaj doma.

V Zasavju rad dela, z veseljem pa gre tudi izven domačih okvirjev.
V Zasavju rad dela, z veseljem pa gre tudi izven domačih okvirjev.

 

ceroz

Print Friendly, PDF & Email