Doma Aktualno FOTO: Na Kovačevi domačiji še lepše

FOTO: Na Kovačevi domačiji še lepše

Več sto let stara domačija, katere hiša stoji tik pod odcepom za Gore – Kopitnik v Turju. Ob hiši pa še nedavno razpadajoča kapela, danes pa obnovljena, poslikana in dostopna vsakemu mimoidočemu.

Marjan z družino ob blagoslovu kapele

Kovačeva kmetija je v zadnjih štirih generacijah v rokah Završnikov. Marjan z ženo Matejo in hčerama zadnja leta skrbi, da je to ena najlepših in najbolj urejenih kmetij daleč naokoli. Pred dvema letoma sta se z ženo odločila, da obnovita, že pošteno od časa načeto kapelo ob hiši.

Cesta nekoč drugače

Marjan Završnik

Mnogi ne vedo, razlaga Marjan, da je šla cesta nekoč med hišo in kapelo in pogosto se sprašujejo, zakaj smo kapelo obrnili proti hiši. “Nismo jo”, pojasni naš sogovornik, “cesto so prestavili”.

Zato tudi poslikava Sv.Ane na zadnji strani. Ta je, kot pravijo Završniki, na domačiji pustila velik pečat. Slikar je dodal še sončni vzhod in zahod in tako kapeli dal podobo, kakršno si po besedah lastnikov tudi zasluži.

 

“Ja kje! Pri kapeli”

Čas in namen postavitve ni znan.

Obnova kapele je potekala počasi, kolikor so zmogli – tako časovno kot finančno. Po obnovi strehe in fasade so ugotovili, da so težki tovornjaki, ki vsakodnevno vozijo mimo terjali temeljito obnovo. “Rad sem delal pri kapeli, kolikor mi je dopuščal čas. Napredoval sem bolj počasi, a vendar vesel in zadovoljen vsakič, ko sem očistil orodje, saj je bilo vedno več narejenega” ponosno opisuje Marjan, ki so ga v zadnjih mesecih, ko je zaključil z dnevnimi opravki na kmetiji našli vedno – pri kapeli.

Print Friendly, PDF & Email