Doma Aktualno Največ imamo Francev in Marij

Največ imamo Francev in Marij

Veste, katera so najpogostejša imena v Zasavju? Morda pa le ni naključje, da je vsaki tretji sosedi ime Marija in vsakemu petemu sosedu Franc.

Fotografija je simbolična

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije sta najpogostejši imeni v zasavski regiji Franc in Marija. Med nami je namreč kar 795 Francev in 1.568 Marij.

Sledijo Janez, Ivan, Anton, …

Med najpogostejšimi moškimi imeni so še Janez, Ivan, Anton, Jože, Marko, Andrej in Marjan, med sodobnejšimi moškimi imeni pa prevladujejo Matej, Luka, Rok, Nejc in Žiga. Janez, kot drugo najpogostejše ime, se v Zasavju pojavlja kar 651 – krat, Filip, ki pa je po pogostosti uporabe na območju Zasavja komaj na 100. mestu, je prisoten le 69 – krat.

Najpogostejša imena v Zasavju. Vir: Statistični urad RS

Najbolj pogosta imena so Marija, Ana, Maja

Če je najbolj pogosto žensko ime v Zasavju Marija in je uporabljeno skoraj 1.600 – krat, pa so imena Erika, Lea, Magdalena in Tamara “v uporabi” zgolj 74 – krat. Redkejša ženska imena so še Pia (76), Renata (78), Maruša (80), Klavdija (80) in Lucija (87).

V zasavsko statistično regijo spadajo območja občin Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi in Litija.

Tudi na območju celotne Slovenije sta najbolj pogosti imeni Franc in Marija. Imamo namreč kar 58.698 Marij in 25.083 Francev. Po pogostosti uporabe med Slovenci sledijo imena Ana, Janez, Ivan in Maja.

Print Friendly, PDF & Email