Doma Aktualno NEVERJETNO: Kri daroval kar na kraju nesreče

NEVERJETNO: Kri daroval kar na kraju nesreče

Fotografija je simbolična.

Hrastničan Mirko Funkelj je krvodajalec že skoraj štiri desetletja, vse od svojega 18. rojstnega dne. Prvič je kri daroval, ko je že bil zaposlen pri rudniku in se je krvodajalske akcije udeležil skupaj s sodelavci. “Do danes sem kri daroval že 130-krat,” nam pove.

Človek, ki mu ni vseeno za druge

Ob jubileju, ko se je na krvodajalsko akcijo odpravil že 100-tič, pa je doživel manjše razočaranje. “Dogovor je bil, da me ob stoti krvodajalski akciji spremljajo predstavniki hrastniškega Rdečega križa, da obeležimo jubilej. Jaz sem prišel, a njih ni bilo,” se spominja. 

V Mirkovem spominu je še en dogodek izpred nekaj let, kjer se je izkazal kot človek, ki mu ni vseeno za druge. Ob vračanju z dopusta je z družino obstal v koloni zaradi prometne nesreče. Medicinski tehniki so čakajoče spraševali po ustrezni krvni skupini, da bi ponesrečencu priskočili na pomoč in Mirko se je takoj odzval. “Kri sem daroval iz svoje roke v roko ponesrečenca kar v reševalnem vozilu,” se spominja Mirko.

Zasavci smo lahko ponosni

In takšnih nesebičnih ljudi, krvodajalcev kot je Mirko, je v Zasavju veliko. “Lani je v Trbovljah kri darovalo 296 različnih darovalcev, ki so kri darovali 573-krat, kar pomeni dobrih 280 litrov krvi,” nam pove Jerneja Amon iz RK Slovenije – območno združenje Trbovlje.

V nedeljo obeležujemo slovenski dan krvodajalstva. 4. junija davnega leta 1945 so namreč v Sloveniji odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi.

Pozitivno presenečenje je tudi podatek, da so lani, v Centru za transfuzijsko dejavnost Trbovlje, zabeležili kar 86 novih mladih krvodajalcev. “Ti so potencialni krvodajalci tudi za v bodoče, kar nam zagotavlja obnovitev baze krvodajalcev in so veliko bogastvo naše države,” še doda Amonova.

SORODNI ČLANKI:

Letos bodo vrata zaprli za en mesec

Print Friendly, PDF & Email