Doma Aktualno NINARIJE: Praskaj se z menoj …

NINARIJE: Praskaj se z menoj …

Vedno mi je bila blizu misel, da je treba jesti vsega po malo. Je čas za zelenjavo in sadje in je čas za čokolado in burek. Tako mi je do 33 leta ob tem prepričanju uspelo preživeti brez diet. Ne, da bi zato imela ravno manekensko postavo. Ampak raje sem bila srečna ob pici ob enajstih zvečer kot sitna ob riževih vafljih. Te sem se enkrat trudila vzljubiti, ko sem želela biti kot Kate Hudson. En teden sem svetu oznanjala, da so ful dobri in da je človek po tej krasni hrani res sit. Potem pa sem jih na tihem podtaknila sosedovim kuram, si skuhala špagete in si priznala, da imajo vaflji okus po podplatih. Ja, tudi, če jih ješ s sirom in paradižnikom.

Pri mojih »rosnih« 33ih pa se je rodila mala frčafela Ana. Tako kot njena sestrica Iva, je bila tudi Ana najlepša punca, kar sem jih kdaj videla. Male rokice, žive očke, prifrknjen nosek, jamica v kotičku ust in nežna, mehka lička. Najlepša punčka daleč naokoli. Sicer je enako trdila tudi neka mamica v porodnišnici za svojo punčko, ampak najbrž je bila samo fouš.

Naša Ančka pa je imela nežna in mehka lička le dokler ni dopolnila dva meseca. Potem so bila ta lička kar naenkrat posuta z rdečico, mozoljčki in srbečico. Jap, Ana je fasala atopični dermatitis.

Ne, dermatitis ni najbolj strašna stvar, ki se lahko zgodi tvojemu otroku. Še zdaleč ne. Je pa vseeno strašno nadležna in strašno načenja živce. Mamice smo pač tako narejene, da nas zaskrbi že mikroskopsko majhna pika na otroku …

Stvari so se odvijale kot se najbrž odvijajo pri vseh družinah otrok z alergijami. Najprej pobrskaš forume in malo padeš v depresijo (to narediš na skrivaj, ker ti je mož že nekaj časa nazaj prepovedal brskati po forumih!). Letaš od pediatra, do alergologa, dermatologa in kar naenkrat začneš verjeti v vso alternativno medicino. V bistvu kar naenkrat poznaš vso medicino. Do zdaj sem vedela samo za lekadol.

Imaš dobre in slabe dni. Če se otroček zjutraj zbudi s kolikor toliko lepo kožo, si poln veselja do življenja. Verjameš v kreme, medicino, alternativno medicino! Če je ves v krastah, si na tleh. Ko se celo noč praska in praska in praska pa si zrel za obisk psihiatra.

Veš, da to ni najhujša stvar na svetu, pa se vseeno sekiraš in žreš in razmišljaš, kje si se usekal. In kar je mene od vsega najbolj razjezilo – velikokrat ti kdo reče: »Dermatitis se pogosto pojavi zaradi stresa mamice. Mamice vse prenašate na svoje otroke«. A bejž? In to naj bi mi zdaj pomagalo. Najbrž se bom po tem vedenju spremenila v Dalaj lamo in dermatitis bo puufff izginil.

Seveda preizkusiš pet milijonov krem in pazi to – diet! Ja, diet! In ja, tako sem pri svoji 33 letih prvič na čisto pravi strogi dieti. Brez pšenice, brez vseh mlečnih izdelkov, brez paradižnika. BREZ PICE!

In zdaj veselo oznanjam svetu, kako dobri so riževi vaflji in tisti sir, ki v bistvu ni sir, ampak nekakšen veganski kokosov izdelek. In kako okusen je dejansko kruh brez bele moke. In kako zdrav!

In veste kaj? Prav nič mi ni težko. Ker je moji Ani ob tem lažje. Ker se mičkeno manj praska, ker so njena lička mičkeno manj rdeča. Naša Ančka je pravzaprav en velik srček. Tako majhna, z vso to srbečico in tegobami, pa en tak velik dobrovoljček, ves čas nasmejana in srečna. In čeprav ima mozoljčke, sta s svojo sestrico najlepši deklici daleč naokoli. Četudi se mamica iz porodnišnice ne bi strinjala z menoj.

Saj nam res ni hudega. Ni luštno, ampak se bomo pač prepraskali skozi življenje. In ob tem malo bolj zdravo živeli.

Kaj pa jaz? Zdaj že skoraj izgledam kot Kate Hudson. No, le malo mi še popravijo nos, zgladijo trebuh, uredijo frizuro, me pomlajšajo za deset let …

Print Friendly, PDF & Email