Doma Aktualno O tem, kaj se dogaja pod našimi tlemi, pa še vedno nič

O tem, kaj se dogaja pod našimi tlemi, pa še vedno nič

Zaradi pogostih pojavov bobnenja in tresenja, ki jih zaznavajo prebivalci nekaterih naselij v Hrastniku in Zagorju, so v decembru namestili začasni merilni opazovalnici, ki naj bi krajanom podali odgovor na vprašanje, od kod izvira skrivnostno bobnenje. A po mesecih meritev, odgovora še vedno ni.

Prestavili opazovalnico

Lokacije začasno postavljenih potresnih opazovalnic ter najbližja opazovalnica državne mreže (Vir: ARSO)

V času med 1. decembrom lani in 8. majem letos je merilna opazovalnica, locirana na naslovu Plesko 10 v Hrastniku, zabeležila kar 31 šibkih potresov. Merilna opazovalnica na Kopališki 7 v Zagorju je v času do 10. marca zabeležila zgolj 13 potresov, nakar so na Agenciji RS za okolje odločili, da lokacija ni primerna za izvajanje meritev ter opazovalnico namestili v zasebni hiši na Pintarjevi cesti 17. V slabih dveh mesecih je bilo tam zabeleženih kar 15 novih šibkih potresov.

Pojasnila ni

Po podatkih ARSO so potresi šibki, v čemer je tudi razlog, da državna mreža stalnih opazovalnic teh potresov ne zazna. Najmočnejši od zabeleženih potresov je imel magnitudo 0,8 in se je zgodil 17. aprila letos. Vsi potresi so nastali med 1 in 8 kilometri globine, pojasnila o razlogih za njihov nastanek pa, v poročilu potresne dejavnosti v Zasavju, ni.

SORODNI ČLANKI:

Skrivnostno bobnenje straši krajane

Print Friendly, PDF & Email