Doma Aktualno Pomembno za 6000 Zasavcev! Oddajte pravočasno!

Pomembno za 6000 Zasavcev! Oddajte pravočasno!

Do 5. februarja je običajno čas, da oddate obrazec za uveljavljanje vzdrževanih družinskih članov pri obračunu dohodnine. Letos je ta dan na nedeljo, zato je rok za oddajo en dan kasneje.

V Zasavju 32.500 zavezancev

V Zasavju je bilo po podatkih Fursa leta 2015 obravnavanih 32.567 zavezancev za dohodnino. Preverili smo tudi, koliko Zasavcev uveljavlja olajšavo za družinske člane. Podatki za leto 2015 pravijo, da je bilo vlog za uveljavljanje 5401, ugovor zoper izračun dohodnine, zaradi olajšave pa še dodatnih 383.

Točnih podatkov, koliko zavezancev koristi olajšavo med letom in koliko na koncu, v enkratnem znesku na Fursu nimajo, ocenjujejo pa da gre približno za pol pol.

Olajšava za otroke in odrasle

Olajšavo lahko zavezanci uveljavljate za otroke do 18. leta starosti, od 18. do 26. leta starosti, ki se šolajo na srednji, višji ali visoki stopnji ali po 26. letu starosti, če se vpiše na študij do 26. leta starosti, in to največ za šest let od dneva vpisa na dodiplomski študij in največ za štiri leta od dneva vpisa na podiplomski študij. Tudi za starejše od 18 let, ki se ne izobražuje in je za delo sposoben, če je prijavljen pri službi za zaposlovanje ter za delo nezmožen otrok v skladu s predpisi o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb.

Poleg otrok so vzdrževani družinski člani še brezposelni zakonci ali zunajzakonski partnerji, starši ali posvojitelji ter drugi člani kmetijskega gospodinjstva.

Kdo naj uveljavlja olajšavo?

Načeloma velja pravilo, da naj olajšavo uveljavlja tisti z višjimi dohodki, lahko pa si jo razdelite po mesecih. Smiselno je narediti tudi informativni izračun, ki ga najdete TUKAJ!

Kaj, če zamudim?

Nič hudega. Po tem, ko boste prejeli svoj informativni izračun se lahko nanj pritožite. Res pa je, da boste potem svojo odmerjeno dohodnino dobili vrnjeno pozneje.

Obrazec za uveljavljanje olajšave za družinske člane skupaj z navodili za izpolnjevanje in oddajo najdete TUKAJ!

Print Friendly, PDF & Email