Doma Aktualno Povezale so jih čebelice

Povezale so jih čebelice

Vida in Toni pri delu

Interesna aktivnost ‘Čebelice’, ki poteka v Varstveno delovnem centru Zagorje, je zgled odličnega sodelovanja med vladno organizacijo in nevladno organizacijo, Zasavskim klubom cerebrovaskularnih bolnikov in invalidov Izlake.

Lansko jesen je VDC Zagorje v dogovoru s čebelarjema Matjažem Grčarjem in Bojanom Kastelicem omogočilo uporabnikom, da se naučijo osnov in tehnologije čebelarjenja.

Spoznali panjske sisteme, čebelje sovražnike, čebelje pridelke in orodje

Čebelje matice so dobili kar po pošti.

“Uvajanje v življenje in delo čebel se je pričelo s suhoparno teorijo,” je povedal Kastelic: VDC-jevci so spoznali panjske sisteme in panje v Sloveniji. Ko so spoznali čebeljo družino, so se preko predavanj, ki so potekajo vsak četrtek, med 11. in 12. uro, v VDC, s filmi in predstavitvami seznanili tudi s čebeljimi sovražniki, škodljivci in boleznimi, razmnoževanjem čebeljih družin in medovitimi rastlinami, čebeljimi pridelki ter nujno potrebnim čebelarskim orodjem.

Da pa ni ostalo le pri teoriji in pogovarjanju, so imeli tudi praktično učno uro ‘Kako naredimo umetno družino z vstavljanjem matice v narejenec’. Mentorici Tjaša Zdovc in Nina Otopal sta s kombiji pripeljali VDC-jevske čebelarje na praktično delavnico, kjer sta jih že čakala Matjaž in Bojan.

Naredila čebelji družini v panju polovičarju

Satnice je treba previdno vstaviti v polovičarja.

Preden so se lotili dela, so si nadeli zaščitna sredstva in se namazali z oljem nageljnovih žbic. Uporabili so še prižgano lesno gobo, ki s svojim dimom pomirja čebele. Nato sta si začetniška čebelarja Toni in Vida naredila svoji čebelji družini v panju polovičarju.

Z aktivnostjo ‘Čebelice’ bodo nadaljevali, pravi Kastelic, saj so v VDC željni dodatnih teoretičnih in praktičnih znanj o čebelah, da bi lahko v prihodnosti s čebeljimi izdelki razširili tudi svoj inovativni darilni lastni program in s tem omogočili dodaten obseg zaposlitve uporabnikom.

Print Friendly, PDF & Email