Doma Aktualno “Povsem razumem samuraje”

“Povsem razumem samuraje”

Ime Gašper Ovnik je v zadnjih dneh pogosto prisotno v medijih. 34-letni Trboveljčan je pretekli konec tedna s slovensko reprezentanco v košarki 3×3 osvojil bron na svetovnem prvenstvu. Nekaj tednov pred tem se je okitil z naslovom evropskega prvaka, za oba uspeha pa je bil na trboveljski OŠ Ivana Cankarja, kjer je profesor športne vzgoje, sprejet kot junak. V preteklosti se je preizkusil kot trener mladih, še vedno pa igra tudi dvoransko košarko za KK Hrastnik. Z očetom štiriletnega Jake in enoletnega Andraža smo se pogovorili o njegovih košarkarskih popotovanjih.

 

Z nedavnega svetovnega SP v kitajskem Guangzhouju ste se vrnili kot tretji na svetu. Kako gledate na opravljeno?

Gašper Ovnik2Biti tretji na svetu je izjemno. Na SP je bilo 20 vrhunskih ekip, povsem na vrh pa meri šest reprezentanc, med njimi tudi mi. V polfinalu smo naleteli na Američane in odločale so malenkosti. Oni so fizično superiorni, mi bolj taktično dovršeni. Zmage nas je stala nezbranost, zgrešili smo štiri proste mete. V tekmi za bron smo premagali Špance, v finalu pa so Srbi premagali Američane. Poleg omenjenih ekip bi v svetovni vrh košarke 3×3 prištel še Rusijo in Katar. Slednji ima naturalizirane igralce, v primeru zmage so imeli obljubljeno nagrado v višini milijona dolarjev.

Se da s košarko 3×3 dobro zaslužiti? Kako močna je konkurenca?

Če zmaguješ in pobiraš nagrade, se kar nabere. Lahko bi rekel, da najboljših 40 igralcev zasluži vsaj toliko, kot igralci v slovenski prvi ligi. V nekaterih primerih, kot pri Rusih ali Srbih, gre za košarkarske profesionalce, ki živijo le od igre 3×3. Pri Američanih gre za igralce iz D-League (razvojna liga pod okriljem NBA, op. a.), ki še niso čisto NBA kaliber, a so “na radarju”. Mislim, da je potencial za razvoj panoge ogromen. Ko se bodo prvenstva prenašala na televizijah, bo vse skupaj dobilo dodaten zagon.

” Evropski in državni prvaki niso neki nadljudje, a z delom in predanostjo se lahko doseže marsikaj”

Na OŠ Ivana Cankarja ste bili letošnjo jesen že dvakrat sprejeti kot junak. Kaj vam to pomeni?

Gašper Ovnik5Za športnika to nikoli ne sme biti glavni motiv, vedno potrebuješ notranjo motivacijo. A takšne stvari seveda godijo. Še najlepše je zaradi otrok. Pomembno je, da vidijo, da nekdo, ki je med njimi, lahko poseže v vrh. Da evropski in državni prvaki (Ovnik je to v košarki 3×3 postal trikrat, op. a.) niso neki nadljudje, ampak da se z delom in predanostjo lahko doseže marsikaj. Da si lahko postaviš visoke cilje in jih izpolniš.

gašper ovnik2Turnirje ste igrali po vsem svetu, tudi na zloglasnem Alcatrazu, v Dohi, Moskvi … Katera lokacija vas je najbolj impresionirala?

Singapur. Samo mesto, kultura ljudi … Vse mi je bilo izjemno všeč. Nasploh mi je všeč Vzhod, ljudje imajo več posluha za kolektivne zadeve, manj je individualizma. Odlično je tudi na Kitajskem in Japonskem. Lahko rečem, da povsem razumem samuraje, ki so raje umrli, kot pa se prepustili naši kulturi (smeh, op. a.).

Kako na vaša potovanja gleda družina?

Gašper Ovnik3Vse sprejemajo odlično, brez njihove podpore ne bi šlo. Jaka na spletu gleda prenose tekem, počasi razume že skoraj vse s košarko povezane angleške besede (smeh, op. a.). Žena Anja je bila tudi že z mano na turnirjih in me podpira. Seveda je včasih težko, časa je vedno premalo, a razume, kaj mi pomeni košarka.

Trener je lahko le tisti, ki ima poleg znanja tudi srce, ki bo želel igralcem predati znanje.

Za konec še pogled na zasavsko klubsko košarko, ki žal ne cveti. V regiji ni več niti moške drugoligaške ekipe. Zakaj je temu tako?

Za uspešno člansko ekipo potrebuješ vsaj minimalno finančno stimulacijo. Še vedno imamo veliko talentov, ki pa že v najstniških letih odhajajo. Za to krivim pomanjkanje kontinuiranega načrtnega dela, ki bi talente vsaj nekaj časa zadržalo doma. Trener je lahko le tisti, ki ima poleg znanja tudi srce, ki bo želel igralcem predati znanje. Igralskega materiala pa je bilo v Zasavju vedno dovolj.

 

VIDEO: Kako so učenci pričakali učitelja Gašperja Ovnika?

DB

Print Friendly, PDF & Email