Doma Aktualno Privoščite si zobozdravniški pregled. In to brezplačno!

Privoščite si zobozdravniški pregled. In to brezplačno!

V mesecu maju bo več kot 500 slovenskih zobozdravnikov opravljalo brezplačne preglede ustne votline.

Fotografija je simbolična

Projekt Pravočasen pregled ustne votline lahko reši življenje je organiziran s strani Zdravniške zbornice Slovenije, vanj pa se je vključilo tudi nekaj zasavskih in radeških zobozdravnikov

“Pretiranega zanimanja ni”

Zobozdravnica Mateja Kovačič Gros iz Radeč se je letos prvič vključila v projekt. Nekaj posameznikov je sicer izkoristilo možnost brezplačnega pregleda, a velikega zanimanja ni bilo, nam pove.

Gre za pregled celotne ustne votline, ne le zob, namen pregleda pa je ozavestiti ljudi o raku ustne votline in žrela ter odkriti morebitne zgodnje maligne spremembe v ustni votlini. V primeru odkritih sprememb, se pacienta napoti naprej k specialistu, pojasni Grosova.

Izognite se dejavnikom tveganja!

Pregled je priporočen vsem, saj za tovrstnim rakom lahko zboli kdorkoli. Je pa res, da je rak ustne votline najbolj pogost pri moških nad 50 let starosti. Kajenje, alkohol, slaba ustna higiena ter neurejeno zobovje so dejavniki, ki povečujejo tveganje za raka ustne votline, opiše Grosova.

Še imate možnost za brezplačen pregled pri izbranem zobozdravniku, a ne pozabite, da se je potrebno na pregled predhodno naročiti.

Vir: www.zdravniskazbornica.si
Print Friendly, PDF & Email