Doma Aktualno Sedem desetletij petja, igre in slike

Sedem desetletij petja, igre in slike

Po sedmih desetletjih kulturnega društva z Dola pri Hrastniku so temu na čast v soboto pripravili prijeten večer z druženjem.

Poleg lokalnih poslancev Vojke Šergan in Ivana Hršaka ter župana Mirana Jeriča je prireditev z obiskom počastil tudi minister za kulturo Anton Peršak.

Prireditev se je začela z besedami: “Nocojšnji večer je namenjen igri, petju in sliki /…/ V vseh teh desetletjih se je zamenjalo mnogo generacij, mnogo obrazov, a ostal nam je košček v mozaiku kulturnega dogajanja na podeželju.”

Petje, igra in slika

Župan, Miran Jerič

Začelo se je z moškimi pevci. K dolskim kulturnikom je namreč spadal tudi moški pevski zbor, ki ga danes več ni. Ustanovil ga je Adolf Dragar 9. oktobra 1934 leta, na dan atentata na kralja Aleksandra Karadjordjeviča. Zaradi žalovanja so se pevci uradno ustanovili šele leto kasneje.

Med drugo svetovno vojno zbor ni deloval, nato pa se je imenoval po padlem pevcu Cirilu Pustu, pozneje pevski zbor Svoboda Dol.

Nato še pevke

Pevcem so se pridružile tudi pevke, ki po 38 letih svojo zasedbo še vedno držijo pokončno. Vsako leto pripravijo samostojni koncert, nastopajo na pevskem taboru v Stični, rade pa sodelujejo tudi na drugih prireditvah v občini Hrastnik in zunaj nje.

Klančar začetnik fotosekcije

Fotografi so svoj del društvu primaknili leta 1978 pod vodstvom Branka Klančarja, a je ta kmalu zamrla, pred 14 leti pa znova “oživela” pod istim vodstvom. Vodstvo fotosekcije je danes v rokah Bojana Šibile.

Gledališčniki iz 50. let prejšnjega stoletja

V povojnem času je bila spevoigra Vdova Rošlinka prava uspešnica amaterskega gledališča. Gledališka sekcija je bila ponovno ustanovljena pred štirinajstimi leti, v delo je vključenih preko 30 članov, trenutno aktivnih 11. Ljubiteljski igralci so odigrali 15 iger, prav s komedijami pa navdušili občinstvo.

Kulturnikom so ob visokem jubileju podelili tudi priznanja za kulturno udejstvovanje. Gallusove značke so prejeli:

Karol Šmuc – srebrna značka
Franci Lamovšek – bronasta značka
Linhartove značke:
Aleksej Klemen, Sabina Klemen, Marko Žagar in Maja Masel – bronasta značka
Milko Plahuta, Jure Aškerc in Marija Hafner – srebrne značke
Gallusove značke:
Suzana Sapor, Jasmina Janjić, Mateja Meterc, Veronika Anžur, Ljudmila Ramšak, Simona Jeraj – bronasta značka
Melita Hribernik – srebrna značka
Štefanija Bezgovšek, Polona Kušar, Klara Plahuta, Barbara Matek, Maja Petan –zlata značka
Inge Šurina in Milojka Štefane – častni Gallusovi znački

Ob visokem jubileju je tudi Kulturno društvo Svoboda Dol prejelo častno priznanje.

FOTO: Fanči Moljk

SORODNI ČLANKI:

Srce dolske kulture že 70 let

Print Friendly, PDF & Email