Doma Aktualno Spomenik ob cesti, kjer se ne smete peljati!

Spomenik ob cesti, kjer se ne smete peljati!

V Hrastniku, ob cesti, ki pelje "čez hrib" je nekdaj stala rojstna hiša, aktivista in ustanovitelja mnogih odborov OF, Vitka Pavliča.

Z leti so hišo, na kateri je bilo spominsko obeležje, porušili, sedaj pa se je Občina odločila za postavitev spominske plošče. Je pa vožnja po cesti do spomenika prepovedana, razen, če ste bližnji stanovalec.

Spomenik ob cesti, kjer se lahko vozijo le stanovalci

Slovesno odkritje spominske plošče Vitku Pavliču bo v organizaciji Občinskega združenja za vrednote NOB danes ob 17. uri na Cesti padlih borcev, pri domačiji Kmet v Hrastniku. Se pa postavi vprašanje, kako bodo vsi nastopajoči in obiskovalci prišli do tja. Po cesti, ki nadalje vodi čez hrib v Trbovlje, se namreč lahko vozijo le stanovalci ter vozila komunale.

Rudnik poskrbel za nov asfalt

Za sanacijo opornega zidu in pa ceste, ki vodi ob spominski plošči je poskrbel RTH, za celotno investicijo je podjetje odštelo okrog 9.000 evrov, nam pove Janez Žlak, direktor. Razlog, da je rudnik pristopil k projektu je, da so v času sanacije bližnjega zidu uporabljali dovozno pot, ki so jo sedaj sanirali in asfaltirali, še izvemo.

Občina mora odkupiti zemljišče

Občina Hrastnik in RTH sta sklenila »Dogovor o sofinanciranju platoja pod plazom Ana v Hrastniku s postavitvijo spominskega obeležja«, v katerem sta se dogovorila za sofinanciranje ureditve dostopnega platoja pod plazom Ana ter postavitev novega spominskega obeležja. Občina Hrastnik bo po opravljeni geodetski odmeri, zemljišča potrebna za postavitev spominskega obeležja, odkupila. Prav tako bo strošek občine postavitev spominskega obeležja. Po besedah Tomaža Sihurja bo dokončen znesek del znan po zaključku naložbe, ocenjuje pa, da bo ta okoli 8.000 evrov.

Print Friendly, PDF & Email