Doma Aktualno Taborjenje, češnja na torti taborniškega leta

Taborjenje, češnja na torti taborniškega leta

"Mladi, samoiniciativni, odgovorni in aktivni taborniki v resnici ustvarjamo boljši svet," zavzeto pove Rok Kepa, dolgoletni tabornik, načelnik Roda Polde Eberl – Jamski. Zagorski taborniki so se pred kratkim vrnili iz taborjenja, ki je, kot pravi, češnja na torti taborniškega leta.

Kdaj je bil ustanovljen Rod Polde Eberl Jamski?

Rod Polde Eberl – Jamski je bil ustanovljen leta 1984. Po prenehanju delovanja Rodu črni krti, se je skupina tabornikov odločila, da z delom nadaljuje v novoustanovljenem rodu.

Kako ste organizirani?

Naše društvo ima 50 aktivnih članov, ki so razdeljeni v vode. To so skupine med 5-10 člani, ki so približno enake starosti. Med letom se člani srečujejo na tedenskih enournih sestankih v Zagorju. Sestanke pa vodijo člani, ki imajo opravljen vodniški tečaj. Med vikendi hodimo na izlete, taborniška tekmovanja, bivakiranja in ostale aktivnosti, ki so namenjene vsem članom v rodu. Vsako leto se kak naš član udeleži katere od mednarodnih akcij; trenutno sta na Roverway-u 2 naša člana. To je mednarodni tabor za tabornike, stare med 16 in 22 let, ki letos poteka v Franciji. Poleg vodovih sestankov in rednih letnih aktivnosti se naši člani udeležujejo še različnih specialističnih tečajev in izobraževanj na ravni Zveze tabornikov Slovenije.

zagorski taborniki1Kdaj in kako se vam lahko pridružijo novi člani?

Tabornik lahko postane vsak. Nove člane začnemo vpisovati v začetku šolskega leta, nekateri pa se nam pridružijo poleti pred taborjenjem. Člani pa niso nujno samo iz Zagorja, v preteklem letu so se nam pridružili tudi 3 člani iz Litije, ki pridejo na sestanke v Zagorje. Smo odprta organizacija in sprejemamo tudi bodoče tabornike iz drugih občin, saj recimo v Trbovljah in Litiji ne deluje društvo tabornikov.

Kaj počnete taborniki, česa se učite?

Kurjenje ognjev, postavljanje šotorov in preživetje v naravi so stvari, ki jih ponavadi povezujemo s taborništvom. Vendar se pri tabornikih naučimo veliko več veščin in spretnosti, ki mogoče včasih niti niso tako neposredno vidne.

Naučimo se dela in sodelovanja v skupini, prevzemanja odgovornosti, samostojnosti, spoštovanja pravil, javnega nastopanja.

Kasneje, ko taborniki postanejo vodniki, se temu priključijo še vodenje skupine, organizacije sestankov, izletov, zimovanja, taborjenja.

zagorski taborniki5Kaj je bistvo taborništva?

Poslanstvo taborništva je prispevati k vzgoji mladih s pomočjo sistema vrednot, ki sloni na prisegi in zakonih, ter na ta način pomagati graditi boljši svet, kjer se ljudje lahko polno uresničijo kot posamezniki in tvorno delujejo v družbi. Taborniški program, aktivnosti in preživljanje prostega časa v naravi so sredstva, ki vodijo v razvoj vrednot, potencialov, osebnostno rast in odgovorno ravnanje. S katoliškimi skavti smo si v svojem bistvu zelo podobni, malih razlik med organizacijami niti ne bi izpostavljali.

Kakšne so prednosti taborništva?

Prednosti so ravno tu – s taborniškim programom posameznik razvija vrednote, ki lahko pozitivno vplivajo na ožje in širše družbeno okolje. Mladi, samoiniciativni, odgovorni in aktivni taborniki v resnici ustvarjamo boljši svet!

zagorski taborniki9Kako je na taborjenjih? Je tako kot v filmu Gremo mi po svoje?

Pred kratkim smo zaključili s taborjenjem ob reki Idrijci v Cerknem, zato so vtisi še čisto sveži. Seveda, taborjenja so ponavadi češnja na torti taborniškega leta. Na taborjenjih izvajamo aktivnosti, ki jih med letom ne moremo. V prakso spravimo vse tiste veščine, ki smo jih vadili preko leta. Letos smo na primer izdelali čoln iz naravnih materialov, naši najmlajši pa so se odpravili na nočni pohod. Le na taborjenjih je možno izkusiti magične večere ob tabornem ognju. Podobnosti s filmom seveda so: spanje v šotorih, kopanje v reki in norčije. Vendar so tudi razlike, saj je na taborjenju več nadzora starejših, na taborjenjih je prisotnih več vodnikov, aktivnosti so načrtovane vnaprej in pokrivajo večino dneva, tako da otroci nimajo preveč prostega časa in tako včasih zmanjka časa za kakšno ‘ušpičiti’.

Vsak tabornik, mali ali veliki lahko pove kakšno taborniško anekdoto. Seveda so najpogostejše tiste male potegavščine, ki jih zagodemo drug drugemu. Ko v prtljagi najdeš kakšen kamen, ki si ga kdo ve kako dolgo prenašal s sabo. Spalna vreča, ki ti jo je nekdo ‘skrajšal’, pa takšne in drugačne budnice in podobne reči. Tiste prave, najbolj zanimive zgodbe pa krožijo med nami in izgubijo svoj čar, če bi jih takole poskusili deliti. Je treba priti med nas in izkusiti taborniško življenje.

Prejeli ste tudi nagrado občine Zagorje.

Da, v letu 2014 ob 30-letnici delovanja smo prejeli Zlato plaketo občine za dolgoletno delo, na kar smo zelo ponosni. Nagrada je le še ena potrditev, da delamo dobro in smo na pravi poti.

ceroz

 

 

Fotogalerija:

 

Print Friendly, PDF & Email