Doma Aktualno Trboveljski gasilci v Ljubljano na protest

Trboveljski gasilci v Ljubljano na protest

»Dovolj nam je izigravanja in neposlušnosti, zahtevamo odpravo plačnih anomalij in pošteno vrednotenje slovenskih poklicnih gasilcev«, je odločen Andrej Sajovic, predsednik sindikata v Gasilskem zavodu Trbovlje.

Andrej Sajovic

Edina zasavska poklicna gasilska enota je v Trbovljah in zaposluje 13 poklicnih gasilcev. Na četrtkovem protestu se jim bodo pridružili tudi člani poklicnih zasavskih industrijskih enot.

Ne bodo stali križem rok

Gasilci zahtevajo odpravo nepravilnosti, “krivic” kot pravi sindikalist David Švarc. Začetni plačilni razred, ki ga dobi gasilec s 5. stopnjo je 21. razred. Napreduje lahko največ 10 razredov, za vsak razred mora preteči vsaj 3 leta. Vodje izmen 1 in 2 začenjajo s 26. in 31. plačilnim razredom. Ti morajo imeti vsaj 6. in 7. stopnjo izobrazbo, njihovo delo pa od njih zahteva, da se vedno znajdejo v nepredvidljivih, nevarnih situacijah in da s svojim koordiniranjem obvladujejo ekipo tudi po več 10 ali več 100 ljudi.

Nepogrešljivi gasilci tudi ob trboveljskem skalnem podoru

“Žledolom, verižno trčenje, požari na Krasu …nikoli ne veš, kaj te čaka. V poklicnem gasilstvu so skoraj vsi operativci” še poudari Švarc.

Švarc: “Pri deljenju plaket in priznanj so zelo radodarni. Da o fototerminih sploh ne govorimo. Ko pa so v igri plače, je slika povsem drugačna.”

 

Protesta gasilcev se bodo udeležili slovenski poklicni gasilci iz vseh teritorialnih enot Slovenije, dobrodošla bo tudi podpora prostovoljcev, pravi Sajovic: “na protest so vabljeni tudi kolegi iz prostovoljnih gasilskih vrst, saj so na večjih intervencijah nepogrešljiv v verigi reševanja življenj in premoženja”.

Gasilci, ki v času protesta ne bodo v službah, bodo stali pred vladno palačo.

Protest bo v četrtek, 5. oktobra ob 11. uri pred vladnim poslopjem v Ljubljani.

Print Friendly, PDF & Email