Doma Aktualno V Hrastniku so najraje ‘na bolniški’

V Hrastniku so najraje ‘na bolniški’

Zasavci smo glede na raziskavo Instituta za javno zdravje nekje na povprečju, izstopamo po izseljevanju, bolniških in samomorih.

Hrastničani pogosto na bolniški

Če primerjamo Zagorje, Trbovlje in Hrastnik največ bolniških odsotnosti koristijo v Hrastniku, in sicer posamezna bolniška odsotnost z dela v povprečju traja 19 dni, kar je 4,5 dni dlje od slovenskega povprečja. Hkrati je v Hrastniku tudi najvišja stopnja negativne prirasti prebivalstva, 13,3 %. To pomeni, da se iz Hrastnika vsako leto odseli približno 1.200 prebivalcev.

Iz Zagorja se jih odseli najmanj, letno okoli 650

Najmanj prebivalcev se vsakoletno odseli iz Zagorja, in sicer le dobrih 650 prebivalcev na leto. Tudi sicer kažejo Zagorjani boljšo podobo, v primerjavi s sosednjima občinama. Imajo najnižjo stopnjo umrljivosti zaradi samomorov, najnižjo stopnjo prebivalstva z zgolj osnovnošolsko izobrazbo, skoraj 60 odstotno stopnjo delovnega prebivalstva, njihova povprečna bolniška odsotnost pa traja 16 dni.

Po podatkih Nacionalnega instituta za javno zdravje republike Slovenije, je stanje zasavskih občin primerljivo s slovenskim povprečjem, izstopamo pa predvsem po visokem odseljevanju iz vseh treh zasavskih mest.

Prvi po številu samomorov

V Trbovljah med zasavskimi občinami zasedajo “prvo mesto” po številu samomorov. Stopnja umrljivosti zaradi samomora znaša kar 28 na 100.000 prebivalcev in je skoraj za četrtino višja od slovenskega povprečja. V Trbovljah imajo tudi najmanj delovno aktivnega prebivalstva, to namreč predstavlja zgolj 51 odstotkov vseh Trboveljčanov.

SORODNI ČLANKI:

ZASAVJE ZA ZDRAVJE: Hrana – zdravilo ali strup

Print Friendly, PDF & Email