Doma Aktualno FOTO in VIDEO: Reševalni psi iskali ponesrečence v Medijskih Toplicah

FOTO in VIDEO: Reševalni psi iskali ponesrečence v Medijskih Toplicah

Marko Bručan

Slovenski vodniki s svojimi psi so v samem svetovnem vrhu po usposobljenosti, o čemur priča tudi podatek, da je v skupini najboljših 60 mednarodnih vodnikov reševalnih psov kar Slovencev. Marko Bručan, predsednik komisije za reševalne pse Kinološke zveze Slovenije poudari, da kar 99 odstotkov njihovega dela predstavlja iskanje pogrešanih oseb. “Dobro sodelujemo s policijo” zatrdi in še razloži, da pogrešane osebe iščejo, ko jih tja napotijo, da je treba počakati 24 ur ni res, še doda.

Alojz Klančišar

Vodniki z reševalnimi psi aktivirani po vsej Sloveniji

Vodniki s svojimi psi so, po tistem, ko jih aktivirajo, pripravljeni in na mestu po vsej Sloveniji v največ treh urah. Pomemben je čas, ko jih pokličejo. Dopoldan je večina namreč v službah, boljšo odzivnost imamo popoldan in ponoči, zagotovi Alojz Klančišar, predsednik Kinološkega društva Zagorje.

Zagorje je letos na največjem evropskem in enem največjih taborov na svetu gostilo okoli 200 prijavljenih vodnikov reševalnih psov iz trinajstih držav.

Poleg teoretičnih in strokovnih predavanj ter druženja so na 30 lokacijah po Zasavju naredili delovišča in poustvarili situacije reševanja iz ruševin ter iskanje pogrešanih v naravi.

V Zasavju imamo dovolj takšnih delovišč, pojasni Klančišar, saj imamo cel kup zapuščenih in delno porušenih objektov.

Lani je bilo v Sloveniji 55 akcij, kjer so bili aktivirani “pasji reševalci”, veliko akcij je uspešnih. Tudi v tujino se odpravijo slovenski reševalci. V zadnjih 20 letih so oddelali približno 6 akcij v tujini, zadnja takšna je bila leta 2009 na Sumatri, predstavi delovanje slovenskih kinologov Bručan, ki je tudi sam aktivno sodeloval na zadnji tuji odpravi.

VIDEO:

 

FOTOGALERIJA:

Print Friendly, PDF & Email