Doma Aktualno Voda od danes naprej pitna, težav ne pričakujejo več

Voda od danes naprej pitna, težav ne pričakujejo več

Z današnjim dnem je preklicano prekuhavanje vode na območju naselij Turje, Čreta, Gore, Marno, del Črdenca, del Marnega in Brdc.

Prekoračitev klora so zaznali uporabniki, ekipa, ki je nemudoma šla na teren pa je ugotovila maksimalno koncentracijo prostega klora 1,7 mg/liter, pojasnjuje dogodke izpred dobrega tedna Ernest Gričar iz hrastniške komunale. Količina ni bila skladna s HACCAP sistemom in navodili NIJZ, zato so takoj pričeli s praznjenjem sistema. Zaradi povišanih koncentracij prostega klora je bil torej za obravnavano območje uveden ukrep prekuhavanja vode, doda Gričar, ki pojasnjuje, da je bil sistem obveščanja izveden po državnem Pravilniku o pitni vodi, kar smo zapisali in pojasnili tudi v zadnjem članku (TUKAJ)

Zakaj je do tega prišlo in kolikokrat še bo?

Kot nam zatrdi predstavnik KSP Hrastnik je razlog za povečano količino prostega klora v pitni vodi okvara na klorirnem sistemu. V zadnjih dneh so ponovno vzpostavljali normalno vodooskrbo tako, da so polnili vodooskrbovalni sistem s pitno vodo z ustrezno koncentracijo klora, torej 0,5 mg/liter, kot to priporoča NIJZ.

Zasuto območje ob zajetjih Jepihovec (september 2016).

Da je trajalo še dlje naj bi bili krivi izklopi električne energije Elektra Ljubljana, zaradi popraila elektro vodov na tem območju, kar je po besedah Gričar povroilo izpad črpalk in klorinatojev in tako zavleklo vzpostavitev normalne vodooskre.

Varnost naj bi bila zagotovljena

Nujna dela, da do podobne situacije ne bi prišlo so na komunali že izvedli, zatrdijo. Kontinuirana varnost pa bo zagotovljena z izvedbo sanacijskih del oziroma odprave posledic lanskoletnega neurje, ki je dodobra poškodovl tudi objekte in sam vodooskrbovalni sistem Jepihovec.

 

Prispevek je sporočilo KSP Hrastnik.

 

Print Friendly, PDF & Email