Doma Aktualno Vojaška letala Pilatus PC 9 nad Zasavjem

Vojaška letala Pilatus PC 9 nad Zasavjem

Letalo Pilatus PC-9 Hudournik

Letala Slovenske vojske Pilatus 9 bodo prihodnji teden preletavala območje Trbovelj in Vrhovega.

Usposabljanje na terenu

Podpolkovnik na cerkljanskem letališču nam je zagotovil, da se njihovi letalci izogibajo naselij in letijo dovolj visoko, da s svojimi preleti ne vznemirjajo lokalnih prebivalcev. Vseeno pa se včasih zaradi pristajanja ali vremena morajo spustiti nižje in takrat jih prebivalci vidijo in slišijo.

Preleti potekajo v sklopu enomesečnega tečaja, v katerem slovenski vojaki urijo domače, avstrijske in madžarske pilote. Gre za urjenje taktičnih postopkov.

Usmerjevalci združenih ognjev

Piloti v mednarodnem tečaju usmerjevalcev združenih ognjev bodo leteli z letali Pilatus PC-9M Hudournik ter helikopterji Bell 206, Bell 412 in Cougar AS AL 532 na višinah med 20 in 3.000 metri. Po besedah Janija Krošla iz Slovenske vojske, bodo v torek, ko bodo preletavali Trbovlje in Vrhovo, leteli le z dvema letalnikoma.

Začetek tečaja usmerjevalcev združenih ognjev

Tokratni tečaj ima močno mednarodno noto, saj temelji na večjem številu tujih slušateljev in inštruktorjev. Obenem bo šola AGOS SV prvič del svojega tečaja izvedla izven meja Republike Slovenije. Prejšnji teden so na vadišču v Republiki Avstriji izvedli zračni teden, pri čemer je vso zračno, ognjeno in logistično podporo zagotovila država gostiteljica. Gre za prvi uspešen primer prispevka sodelujočih držav v naravi (Contribution in Kind), s katerim ta pokriva stroške usposabljanja svojih pripadnikov v naši šoli. Navedeno predstavlja model za obrambno sodelovanje, katerega želi Slovenija razširiti tudi na druge države.

Ne bodo uporabljali ne orožja, ne streliva – to lahko uporabljajo le na vadbišču Poček pri Postojni, nam še pojasni cerkljanski podpolkovnik.

V Trbovljah bodo letalci v torek, 3. oktobra nekje med 9. in 15. uro. Točne ure ne želijo izpostaviti, saj jo prilagajajo vremenskim razmeram. Bodo pa preleti na tem območju potekali le kakšno uro.

Print Friendly, PDF & Email