Doma Aktualno Začeli intenzivno vlagati v turizem

Začeli intenzivno vlagati v turizem

Foto: občina Litija

Litija si prizadeva postati turistično prepoznavna občina.

Na ogled kmalu rudnik Sitarjevec

Lijana Lovše, Foto: Polsnik.si

V zadnjem letu se je občina Litija lotila kar nekaj projektov na tem področju, med drugim naj bi konec leta za obiskovalce odprli rudnik Sitarjevec. Vlagajo v promocijo Oglarske dežele in projekta Biovill, že nekaj let so del projekta Srce Slovenije, v centru Litije so odprli tudi turistično informativno točko.

“Želimo celostno povezati obstoječo turistično ponudbo mesta Litija kot tudi okoliškega podeželja. Hkrati želimo to ponudbo nadgraditi ter občini poiskati skupno identiteto. Vsekakor je naš cilj razvijati že uveljavljena turistična območja občine, kot so Vače, Slivna, Polšnik, Dole …, kot tudi nova, manj poznana območja s turističnimi potenciali,” pravi podžupanja občine Litija Lijana Lovše.

Vače

Letos 103.000 evrov za turizem

Za promocijo in pospeševanje turistične ponudbe, organizacijo prireditev, delovanje turistično informacijskega centra, investicije na področju turistične ponudbe in za financiranje programov turističnih društev je v letošnjem proračunu občine Litija namenjenih 103.000 evrov.

TIC Litija

Prednost Litije je prav gotovo lega v srcu Slovenije in že uveljavljeni turistično informacijski center, ki ga želimo še okrepiti, meni Lovšetova: “Prednost je tudi potencial, ki smo ga prepoznali v bogati naravni in kulturni dediščini, ki jo želimo nadgraditi s kakovostno ponudbo lokalnih proizvodov in vse skupaj ponuditi kot turistični produkt naše občine.” 

Pomanjkljivost: ni hotela, hostla, motela …

Se pa v Litiji zavedejo tudi pomanjkljivosti, to je slabo razvite turistične infrastrukture in šibkega povezovanja vseh turističnih akterjev. “Turistov, ki bi prespali vsaj noč ali dve, zaradi nerazvitih nočitvenih kapacitet ni, obstaja pa veliko enodnevnih prireditev, ki so cilj številnih obiskovalcev in turistov,”  razloži Lovšetova.

Zaenkrat je možno prenočevati v zasebnih sobah in nekaj apartmajih v gostinskih objektih in na turističnih kmetijah. Urejena so postajališča za avtodome, lahko se prenoči na skupnih ležiščih, na slamnati postelji ali v krošnjah dreves. V Litiji pa zaenkrat še ni možnosti za nastanitev v prenočiščih večjih kapacitet, kot so hoteli, mladinski hostli, moteli, kampi …

Print Friendly, PDF & Email