Doma Aktualno Zasavska plača 57 evrov pod povprečjem

Zasavska plača 57 evrov pod povprečjem

Vodja izpostave Ajpes v Trbovljah, Irena Murnc

Od slovenskega povprečja zasavska regija (Zagorje, Trbovlje, Hrastnik in Litija) izstopa navzgor po vseh prihodkih gospodarskih družb in podjetnikov, žal pa od povprečja zaostajamo po številu zaposlenih.

Največ družb in podjetnikov zaposlujejo v Zagorju, predvsem na račun največjih zaposlovalcev, kot sta ETI in Studio Moderna, ki imata sedež v Zagorju.

Spodbudni podatki glede na pretekla leta, še vedno pa Zasavje zaostaja

Povprečna mesečna bruto plača izplačana v zasavskih družbah in pri podjetnikih po občinah:

Zagorje: 1.630 evrov

Trbovlje: 1.532 evrov

Hrastnik: 1.389 evrov

Litija: 1.239 evrov

Vodja zasavske izpostave Ajpesa Irena Murnc pravi, da je leto 2016 sodeč po dobičku najboljše v zadnjih 10 letih. V gospodarstvo so v Zasavju ustvarili kar 32,1 milijona evrov čistega dobička. Vse več je zaposlenih pri podjetnikih, povišala se je tudi povprečna plača, še pojasnjuje Murnčeva.

Prejšnje leto je bilo v zasavskih občinah 119 družb, 1900 podjetnikov ter 8 zadrug. Novih družb, registriranih v letu 2016 je 57 in 272 novih podjetnikov. Stečajnih postopkov začetih v lanskem letu je bilo 14, dva manj kot leto prej.

Sicer pa je največ družb, ki so predložile letno poročilo (odšteti so torej normiranci) v Trbovljah, 364 oziroma dobrih 35 odstotkov. Največ zaposlenih imajo, kot rečeno, družbe v Zagorju, najmanj družb in najmanj zaposlenih je v Hrastniku.

Print Friendly, PDF & Email