Doma Aktualno 112: Najraje se spomnijo zgodb, ki imajo srečen konec!

112: Najraje se spomnijo zgodb, ki imajo srečen konec!

Operaterji, ki delajo na Regijskem centru v Trbovljah dnevno prejemajo klice ljudi v stiski, najsi bo v primeru zdravstvenih težav, reševanja imetja, prometnih ali naravnih nesreč in še mnogih drugih nepredvidenih dogodkov. Najhuje je, ko je nekdo v borbi za življenje …

Spomnim se lanskega klica, pripoveduje Simon Las, ko je prejel klic pretresene Hrastničanke, ki je klicala, da so partnerja napadle ose in da komaj diha.

Foto: Reco

“Takoj smo poslali rešilca proti njim, po telefonu pa sva iskala čim hitrejšo rešitev. Ker je šlo za minute, dihalna stiska ni šala, sem vprašal ali je kdo, ki bi fanta lahko peljal naproti rešilcu. Naročil sem, da prižge vse štiri utripalke na avtu in skoordiniral, da sta se srečala na pol poti in tako smo bistveno skrajšali čas, ko je reševalec prišel do pacienta. Da je res šlo za zadnji trenutek, je povedal tudi reševalec, ki je potem bolnika odpeljal na urgenco in vse se je k sreči dobro izšlo,” nam sogovornik opiše le eno od zgodb, ki jih imajo vsak dan v trboveljskem centru za obveščanje. Najraje se spomnijo zgodb, ki se končajo srečno.

Kako je bilo v letu 2018?

V Regijskem centru za obveščanje Trbovlje so v letu 2018 prejeli 18.555 klicev na telefonsko številko 112 in obdelali 431 izrednih dogodkov, v katerih je sodelovalo 2520 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč (gasilci, gorski reševalci, kinologi, potapljači,…). Službe Nujne medicinske pomoči so preko številke 112 posredovale v 2349 primerih.

Ni vsaka zgodba žalostna, lahko je tudi zabavno

Včasih se tudi dodobra nasmejijo. Enega takšnih trenutkov je z nami delila Urška Koren, vodja ReCO Trbovlje:

»V mesecu požarne varnosti, lanskega oktobra so nas obiskali tretješolci ene od zasavskih osnovnih šol. Naš operater jim je predstavil pripadnike različnih enot, ki jih aktiviramo iz 112, kadar občani potrebujejo pomoč ob naravnih ali drugih nesrečah …in otroci so ugibali vrsto reševalcev iz slik na didaktični kocki, na kateri so potapljač, kinolog, gorski reševalec, zdravnik, jamarski reševalec, operater 112 in gasilec. Pri opisu gasilca za je šlo nekako takole:

Operater: »Tale stric, pa zna zelo veliko …in priskoči na pomoč kadar pušča voda, odpre vrata, če se zaskočijo, gasi, pomaga živalim, ob neurju pokrije streho …Deček iz skupine dvigne roko in odgovori: »Naš hišnik!«

Print Friendly, PDF & Email