-- OGLAŠEVANJE --

20.000 delovnih mest v socialnem podjetništvu

-- OGLAŠEVANJE --

Trenutno stanje: Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je v decembru 2013 prvič objavil podatke o številu delovnih mest v sektorju okoljskega blaga in storitev v Sloveniji. V letu 2011 jih je bilo nekaj več kot 30.000 oziroma 3,2 % vseh zaposlenih, ustvarila pa so 9 % celotnega izvoza oziroma 11,6 % celotnega bruto domačega proizvoda. S statističnimi podatki se okvirno ujemajo tudi ocene stanja zelenih delovnih mest na izbranih prednostnih področjih, ki so jih pripravili strokovni sodelavci na projektu Spodbujamo zelena delovna mesta. V projektu je dodana še ocena stanja v socialnem podjetništvu, ki za leto 2010 znaša 20.000 delovnih mest.
 
Potencial 250.000 zelenih delovnih mest: med 80-90.000 novih delovnih mest in ostalo ozelenjenih delovnih mest (izračunano na področjih ekološkega kmetijstva, gozdno-lesne verige, ravnanja z odpadki, obnovljivih virov energije, učinkovite rabe energije ter trajnostnega turizma in na presečnem področju socialnega podjetništva).
 
Stvar je namreč zelo kompleksna – primer kmetijstva, ki je pač omejeno s površinami, primernimi za kmetijstvo. Potencial za ZDM ne razlikuje med neto in bruto učinki na zaposlovanje. Če je npr. na področju ekološkega kmetovanja ustvarjenih 10.000 novih ZDM, se istočasno zmanjša določeno število delovnih mest v konvencionalnem kmetijstvu (ne pa celotna številka, saj se več delovnih mest v ekološkem kmetijstvu v primerjavi s konvencionalnim odpre v sekundarnih dejavnostih – predelava, trženje, turizem). To pomeni, da je neto učinek ZDM na zaposlovanje nekoliko manjši kot bruto zaposlitveni potencial za ZDM.

Kako do konkretnih služb v Zasavju, smo preverjali skupaj z Umanotero. PREBERI VEČ

Vir: Umanotera

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Nudijo zaposlitev, kjer boste vedno imeli poslanstvo in namen

Išče se serviser za elektroniko, mentorstvo zagotovljeno Vsem novim sodelavcem omogočajo program mentorstva, redna usposabljanja in možnosti napredovanja, o katerih se odločajo tudi na rednih...
-- OGLAŠEVANJE --