Doma Aktualno 75 srčnih zagorskih: “Vsak lahko pomaga sosedu”

75 srčnih zagorskih: “Vsak lahko pomaga sosedu”

Matej Groboljšek

Zagorje je vzpostavilo zavidanja vredno mrežo nujne medicinske pomoči: trenutno na voljo kar 23 defibrilatorjev in izurjenih 75 prvih posredovalcev

75 zagorskih srčnih varuhov življenj

Občina Zagorje ob Savi je bogatejša za pomembno pridobitev. S podelitvijo licenc za prvo pomoč prostovoljnim gasilcem in gasilkam, je Zagorju uspelo postaviti zavidanja vreden standard organiziranega sistema za nudenje prve pomoči v primeru nenadnega zastoja srca. Gre za velik projekt in velik dosežek, pomemben za vse prebivalke in prebivalce Zagorja, pravijo na zagorski občini.

“Po takem izobraževanju vidiš, da ni veliko potrebno znati ali narediti, da nekomu rešiš življenje. Malce angažiranosti in pripravljenosti na pomoč ter obnavljanje znanja in lahko vsak pomaga sosedu.”

Matej Groboljšek se je za prvega posredovalca odločil, ker j bil že od majhnega vzgojen v duhu pomoči drugim. “Mislim, da lahko s takšnim znanjem pomagaš marsikomu, ne samo doma ali v naši občini, pač pa kjerkoli se nahajaš v določenem momentu.” Obenem pa je razlog za usposabljanje tudi vzor drugim. Groboljšek je prepričan, da bo njegovo dejanje spodbudile še mnogo drugih in se bodo pridružili ekipi posredovalcev.

Bistvo je pravilna reakcija v danem trenutku

Naučili smo se predvsem pravilno odreagirati v takšnih situacijah, slediti postopkom, ki so zelo pomembni, da česa ne pozabiš ali izpustiš, opisuje šolanje naš sogovornik. Postopki naj bi postali del mišičnega spomina, seveda pa so se dobro naučili tudi tehnik za reševanje življenjsko ogrožujočih stanj.

Brez dobrega sodelovanje občine, Zdravstvenega doma in 14 prostovoljnih gasilskih društev tako velik projekt ne bi uspel.

Poleg defibrilatorjev izurjeni posredovalci

V Zagorju so tako na vseh gasilskih domovih v vseh krajevnih skupnostih, na številnih javnih zavodih in podjetjih, kjer se zbira večje število občank in občanov, nameščeni avtomatski električni defibrilatorji. Skupno jih je 23, njihovo vzdrževanje je občina zaupala zagorskemu Rdečemu križu. Zagorje pa ima po novem tudi 75 za prvo pomoč izurjenih prostovoljnih gasilk in gasilcev, ki jim je zagorski župan Matjaž Švagan na sprejemu konec junija podelil licence za opravljanje tega posebnega poslanstva. Občina je vse prve posredovalce opremila tudi z nahrbtniki, v katerih je osnovna oprema reševalcev. Izobraževanje za zahtevno in nadvse odgovorno nalogo je potekalo pod okriljem Zdravstvenega doma Zagorje.

V Zagorju so se sami dobro zorganizirali, še vedno pa ostaja črn oblak nad sistemom, ki ga država ni uredila in se vsaka vas, vsaka občina odloča po svoje. “Pravila tako zahtevne in pomembne igre bi morala biti jasno določena vnaprej” ostro zaključi Groboljšek.

Print Friendly, PDF & Email