Doma Aktualno Avtor številnih publikacij napisal monografijo o kulturnem delavcu iz Zagorja

Avtor številnih publikacij napisal monografijo o kulturnem delavcu iz Zagorja

Tako je v objektiv očeta ujel fotograf Lovro Rozina.

Pred kratkim je izšla monografija o Nandetu Razboršku, avtorju ljubkih otroških izštevank, intimnih mladostnih pesmi in pisca pesmi za različne glasbene izvajalce. Knjigo sta izdala Delavski dom Zagorje in Občina Zagorje. 

Nande Razboršek

Nande Razboršek. Avtor številnih pesmi, dramskih del in otroških izštevank je podrobneje predstavljen na dvesto straneh publikacije, ki je letos izšla pod peresom Romana Rozine. Rozina je življenjepisni del razdelil na sedemnajst poglavij, branje pa popestrijo ilustracije in Razborškova dela. Spoznamo ga ne samo kot avtorja temveč tudi kot časnikarja. V celoti sta predstavljena dva pesniška opusa. Prvi prinaša dvajset bajk iz Zagorja, drobno zbirko, ki jo je sam uredil in do katere je imel poseben odnos. Drugi cikel pa so pesmi s temo rudarjenja. Razkošna monografija je v veliki meri zasluga Razborškovih sorodnikov, prijateljev, sodelavcev, različnih društev in ustanov, ki so ohranile posamezne zapise. “V majhnih krajih je mnogostranskost nekakšna potreba in usoda: človek mora biti tavžentroža, kot rečejo v Zagorju.” So besede Nandeta Razborška.

“To je nek tak prijazen, urejen, končen svet, ki je zelo presenetljiv.” S temi besedami Rozina opisuje kaj zanj pomeni literatura.

Roman Rozina je bolje poznan kot novinar in avtor romanov ter publikacij. Izdal je sedem leposlovnih del, publicističnih, povezanih z Zasavjem pa zagotovo okoli 20 do 30. Pravi da so njegove knjige nekakšen odziv na stvari, ki jih razmišlja, ki ga privabijo in izzovejo.

Sorodni članki:

Nismo še izplavali iz časov nekdanje slave

Nova knjiga avtorja slogana “V tri krasne”

Print Friendly, PDF & Email