Doma Aktualno Begunci skozi otroške oči

Begunci skozi otroške oči

Otroci prve in tretje triade so po srečanju z begunskimi otroki naslikali slike, kako otroci vidijo njihovo situacijo. Kaj so jim povedali, kaj čutijo ...Slike so na ogled v Mladinskem centru Trbovlje. 

V projektu »Med nami in z nami«, ki so ga otvorili ob Svetovnem dnevu beguncev želijo poudariti pomen sodelovanja tako vladnih kot nevladnih organizacij pri integraciji beguncev v družbo.

Katarina Nučič

Katarina Nučič, direktorica Mladinskega centra Trbovlje, je zadovoljna, da so prepoznali mladinski center kot prostor medkulturnega učenja in sodelovanja. MCT se razvija in bogati s pomočjo mladih, ki dnevno prihajajo iz različnih kulturnih okolij in govorijo različne jezike.

Vključujemo, ne pa izključujemo

Po besedah mladinske delavke MCT Katarine Kuhar se razstava povezuje z njihovim delom in želijo, da mladi kot drugi v lokalni skupnosti lahko z delom širijo medkulturnost, ter stremijo k temu, da ljudi vključujejo, ne pa izključujejo. V mladinskem centru izvajajo vrsto dejavnosti tudi na mednarodni ravni, med katerimi širijo medkulturni dialog ter vključevanje mladih iz tujine. Trenutno MCT koordinira projekt strateškega partnerstva »Safe Haven«, ki se prav tako ukvarja z migrantsko tematiko v četrtek se projekt sklene z zaključno konferenco.

Tanja Leskovar

Beguncem ta razstava pomeni potrditev, da nekdo posluša njihovo zgodbo in jih spoznava osebno, pravi Tanja Leskovar tehniška direktorica iz inštituta za Afriške vede. Begunci se vključujejo kot prostovoljci v organizacijo in so veseli, da lahko pripomorejo k bolj odprti družbi. Obenem, ko izvajajo različna dela, sami pridobivajo veščine, ki jih potem uporabijo pri lažji integraciji in delu za naprej.

Otroški vpogled v begunsko življenje

Otrokom in sami organizaciji pa je razstava prinesla vpogled, kako dejanski stik z neobremenjenimi otroki pomeni pri kreiranju njihove podobe o beguncih. Kako sta se strah in negotovost pred srečanjem potem razblinila in so na lastne oči spoznali, da smo vsi ljudje, s svojo zgodbo in identiteto. Tako so otroci odlično ujeli svoje občutke na risbah in izjavah, ki spremljajo razstavo.

Po besedah gospe Tanje Leskovar se je projekt začel pred tremi leti z razpisom na ministrstvu za notranje zadeve, pred tem so že vsako leto obeleževali svetovni dan beguncev v sodelovanju z ministrstvom, na kar se je izkazalo, da bi to lahko bil poseben projekt, s katerim bi lahko osveščali širšo javnost.

Razstava likovnih del osnovnošolcev »Med nami in z nami«, bo v MCT na ogled do 18. junija.

Foto:

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email