Doma Aktualno “Bili smo prevarani!” Gabričeva pravi županom

“Bili smo prevarani!” Gabričeva pravi županom

Bili smo prevarani, je odločna trboveljska županja Jasna Gabrič, ki vztraja pri pobegu iz Ceroza, medtem ko ji ostali župani žugajo, da si ni dobro prebrala družbene pogodbe Ceroza in, da brez strinjanja solastnikov ne more kar »oditi«.

Gabričeva je prepričana, da bi trboveljski delež moral prevzeti Hrastnik in tako postati največji lastnik. Da Trbovlje celo ponuja roko, pa meni županja, s tem, ko so pripravljeni še eno leto voziti smeti na Ceroz.

Toliko o zasavskem povezovanju …

Odstop je možen le s konsenzom vseh, odločno odgovarja Marko Funkl, kar pa se ni zgodilo. In, kaj bo izstop – pa naj bo pravno sporen ali ne, prinesel Cerozu in Zasavju?

Takšno soliranje je socialna in ekološka katastrofa meni hrastniški župan. Po vsej verjetnosti bo Ceroz, zaradi težav, ki jih povzroča Trbovlje prišel do stečaja. In ta scenarij bo najdražji – tudi za Trbovlje.

»V Trbovljah nočejo slišati, da smo vsi družbeniki dolžni poskrbeti za zaprtje odlagališča in še celo 30 let po zaprtju, za monitoring. Občina Trbovlje se želi izogniti odgovornosti pri zapiralnih delih.«  Ne moreš leta in leta voziti smeti, potem, ko je treba pospraviti, pa pobegneš, ogorčeno pojasnjuje situacijo Funkl.

Čisto preprosto? Greš po kruh, plačaš in greš.

Jasna Gabrič

Župani ne želijo groziti s tožbo, a kot so nam zaupali, če ne bo šlo drugače, bo tudi to verjeten scenarij. Na drugi strani pa nič spornega v odstopu ne vidi Jasna Gabrič. »Ne vem zakaj bi bila kakšna jeza. Ne smete pozabiti, da smo mi še vedno eden večjih lastnikov infrastrukture, in ne vem, zakaj bi bilo tukaj kej slabega.. Veste vi greste v trgovino po kruh in vas ne zanima, koliko stane moka, kdo ga je spekel …plačate in greste. In tako bomo mi pripeljali smeti, plačali in odšli.«

Hrastnik vedel, a skrival?

Prva Trboveljčanka kot razlog trboveljskega »brexita« navaja tudi zavajanja s strani Hrastnika. V revizijskem poročilu iz leta 2016 in 2017 naj bi jasno pisalo, da je bilo ožje vodstvo hrastniške občine opozorjeno na težave na Cerozu, ti pa niso ne prenesli te informacije, ne ukrepali.

Da ni čisto tako, odgovarja Funkl: »Gre za nekorektno izjavo, saj pisna dokumentacija tega ne izkazuje. Če pa je bila komu ustno predstavljena takšna slika, tega ne vem.« K temu pa še doda: »Če ima kdo dokaze, da je šlo za odgovornost fizičnih oseb v imenu občine, bomo veseli, da se ti dokazi predložijo.«

A spomnimo – vsi lastniki, torej občine, so imeli vsa leta Ceroza svoje predstavnike v Skupščini, tej pa so vedno dostopni vsi dokumenti podjetja in predstavljena vsakoletna poročila. A res nihče ni nič vedel? Poleg tega je zavoljo reševanja Ceroza Hrastnik prepustil svoj »zlati glas« in se postavil v enakomeren položaj z ostalimi družbeniki. A Trbovlje gre po svoje …

Se zdi, da dolg – pa naj bo to ekološki ali finančni – pa bo (spet) na plečih občanov.

Print Friendly, PDF & Email