Doma Aktualno Boj Zasavja za sredstva EU

Boj Zasavja za sredstva EU

V Zagorju ob Savi je potekala Regijska razvojna konferenca, ki so se je udeležili nosilci razvoja posameznih občin iz Zagorja, Trbovelj in Hrastnika.

Najprej je bilo predstavljeno programiranje za novo finančno perspektivo v obdobju 2021 – 2027 in seveda vprašanje, kako pridobiti čim več sredstev. Ocenili so, da se Zasavje zaenkrat uvršča vsaj med manj razvite regije, če že ne med nerazvite.

Finančne perspektive črpanja sredstev iz EU je predstavila namestnica direktorja in odgovorna oseba za razvoj in evropsko teritorialno sodelovanje v Službi vlade RS Sanja Ajanovič Hovnik. Po oceni vlade, ki jo je predstavila, naj bi bila zahodna kohezijska regija Slovenije veliko boljša, kar se tiče razvitosti, vključuje tudi Ljubljano. Finančni obseg naj bi bil v tem obdobju primerljiv s sedanjim in ne bo manjši, vsaj tako si prizadeva vlada, je dejala Hovnikova.

Zasavje prihaja med bolj razvite regije

Izpostavila pa je problem slabo pripravljenih projektov, ki seveda botrujejo slabemu črpanju sredstev iz EU. Pomembna je tudi sama predstavitev regije, saj po nekaterih ocenah Zasavje že prehaja med bolj razvite regije.

Pri delitvi sredstev bodo še pogajanja, vendar vsi čakajo tudi na posledice odhoda Velike Britanije z EU. Vlada ocenjuje, da v tem primeru lahko pride do tega, da bo Slovenija dobila manj sredstev. Vsekakor pa bodo po besedah Hovnikove med Slovenijo in EU še pogajanja.

Pri črpanju sredstev bo veljalo 5 ciljev:

  1. pametnejša Evropa, ki zajema inovacije, digitalizacijo, podjetništvo,
  2. bolj zelena, nizkoogljična Evropa, ki zajema energetiko, vode, odpadke, podnebne spremembe,
  3. bolj povezana Evropa, ki zajema digitalno povezanost, mobilnost,
  4. bolj socialna Evropa, ki zajema zaposlovanje, izobraževanje, socialno vključenost in zdravje,
  5. Evropa bližje državljanom.
Print Friendly, PDF & Email