Doma Zasavsko Brez strahu pred sodobno tehnologijo

Brez strahu pred sodobno tehnologijo

Imete občutek, da vas sodobna tehnologija včasih spravlja ob pamet? Se vam zdi, da se svet prehitro spreminja, vam pa se včasih zdi, da ga komaj dohajate? Sodobna tehnologija lahko marsikomu povzroči stisko in nelagodje, ko je posameznik »prisiljen«, da prične uporabljati računalnik, tablico ali pametni telefon.

Vsi, ki ste se prepoznali v zgornjih zapisih lahko dobite pomoč, podporo in znanje pri prvih korakih v svet računalništva v Večgeneracijskem centru Zasavje (VGC), tako, da se vključite v računalniški tečaj ali delavnico oz. se dogovorite z mentorjem in se učita individualno. Vsak petek od 9. do 11. ure imajo občani možnost, da se oglasijo na Zasavski ljudski univerzi, v dnevnem centru VGC-ja v Zagorju, kjer poteka t. i. »SOS pri moderni tehnologiji«. To pomeni, da vam prijazni in potrpežljivi mentorji pomagajo pri vsakem najmanjšem izzivu na katerega naletite pri vašem potovanju v svet računalništva.

Predvsem se s tem strahom soočajo starejši, ki bi si želeli stopiti v korak s časom, pa nimajo potrebnih informacij oz. podpore, kako sploh začeti, kam se po nasvet, kakšna naprava je zanje primerna. Po drugi strani pa vse te novosti marsikomu olajšajo življenje in komunikacijo s svetom. Treba se je odločiti in začeti.

V ponedeljek, 19. marca, je Večgeneracijski center Zasavje na rednem letnem srečanju Medgeneracijskega društva Srečno izvedel predavanje na temo Premagajmo strah pred moderno tehnologijo, ki sta ga na zanimiv, humoren in plastičen način – v obliki dveh skečev – podala Mojca Kropivc in Tomaž Deželak iz VGC Zasavje.Starejši so pogosto prepričani, da so prestari za novosti ali pa da novo tehnologijo ne dojemajo tako hitro kot mladi. Zavore pri starejših so predvsem strah pred neznanim, pred tehnologijo in izobraževanjem ter računalniška nepismenost, na kar so opozorili tudi nekateri prisotni člani društva. Ovira je pri večini strah pred novostmi in pomanjkanje znanja ne pa starost. Vse ovire so v naših glavah, sta poudarila Mojca in Tomaž, in te ovire je mogoče preseči že pri pripravi izobraževalnega programa, ki izhaja in z potreb ljudi, s pravim pristopom in motivacijo, uporabo primernih metod učenja, ki so pisane na kožo starejšim.
Kot sta dejala, vse to, pa še kaj več, nudi Zasavska ljudska univerza preko projekta Večgeneracijskega centra Zasavje, kjer se izvajajo programi in dejavnosti, ki so brezplačni za vse udeležence.

Print Friendly, PDF & Email