Doma Aktualno Brigadirske akcije: Najprej delo, potem pa zabava!

Brigadirske akcije: Najprej delo, potem pa zabava!

Borut Slanšek, Klub brigadirjev Zasavja

“Vstajali smo že ob svitu, prebudila nas je pesem iz zvočnikov – Mlade dane, Tople duge, Prvo ljubav … Ob zvoku himne smo vsako jutro dvignili zastavo in izvedli jutranjo telovadbo /…/ Kramp in lopata sta bila naša “prijatelja”.” Zgodba Simone Senica, ki je kot mlado dekle sodelovala v dveh mladinskih delovnih akcijah. In to je le del ene izmed mnogih zgodb, ki se jih spominjajo v Klubu brigadirjev Zasavja v svoji ravnokar izdani knjigi.

Ena izmed redkih knjig izšla v Zasavju

Dobro leto dela, zbiranje informacij, iskanje brigadirjev, zapisovanje njihovih zgodb in naštevanje delovnih akcij, je vložilo šest Zasavcev, da so vse skupaj strnili v knjigo. Borut Slanšek je bil gonilna sila, ki je knjigo predstavil tudi v našem uredništvu.

Mladinske akcije so bile zelo priljubljene, se nostalgično spominja Slanšek, v nekem trenutku so imeli na voljo tudi po 500 prostovoljcev, ki so čakali na trenutek, da jih bodo “poslali” na brigado. “To je bil čas, ko smo naredili nekaj dobrega, ob popoldnevih pa se še družili, zabavali in uživali. Še najmanj smo spali” z nasmeškom doda.

V začetku so delovne brigade trajale tudi več mesecev, potem po kak mesec in ob koncu le še teden dni. Kasneje so se brigade preoblikovale v tabore, danes pa takšnih udarniških akcij ni več.

Našemu sogovorniku je najbolj v spominu ostala Bukarešta 77. Kot specializirana brigada gradbincev Jugoslavije so se odpravili na delo v Bukarešto, kjer so gradili drugo največjo stavbo tam. Z domačimi gradbinci so se lotili gradnje in zaradi neverjetne hitrosti pri delu dosegli 400 odstotno normo. Postali so malodane medijske zvezde Jugoslavije. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da je 77 brigadirjem ene brigade prejelo udarniško značko, ki jim jo je pripel kar sam predsednik mladine Jugoslavije Ljubo Jasnič. “Zelo sem ponosen, da sem bil del zgodb tudi sam” se spominja Slanšek.

Erjavec Niko, ki se je skupaj s sedmimi Trboveljčani udeležil brigade v Brkinih ima najlepše spomine na vsakodnevno druženje: “Takrat smo se znali pozabavati. Tudi za ljubezen se je našel čas, ušpičili smo kakšno noro vragolijo. Negativnih trenutkov se sploh ne spominjam. Morda jih sploh ni bilo.”

Delo zasavskih rok je vklesano v cel kup lokalnih “spomenikov”. Sodelovali so pri gradnji Zdravstvenega doma Zagorje, trboveljske gimnazije, planinske koče na Kalu, Godbenega doma Hrastnik, pri sanaciji plazov v Zasavju, gradnji planinskega doma v Gorah, pri gradnji Delavskega doma v Zagorju, gradnji stadiona na Dolu pri Hrastniku, gradnji športnega igrišča v Radečah, kovinarske šole v Trbovljah, gradnji cest, vodovodov in še bi lahko naštevali.

Kako so potekale delovne akcije, kaj so počeli brigadirji, kakšen je bil njihov dan in zakaj so se sploh srečevali …

Prva predstavitev knjige bo ta teden, v četrtek, 13. decembra 2018 ob 18. uri v Knjižnici v Hrastniku.

V trboveljski knjižnici v ponedeljek, 17. decembra ob 18. uri in v Zagorju, prav tako v knjižnici v torek, 18. decembra ob 18.30 uri. 

 

Print Friendly, PDF & Email