Doma Aktualno Če ne bo program kmalu potrjen, gre rudnik v stečaj

Če ne bo program kmalu potrjen, gre rudnik v stečaj

Janez Žlak

Finančni program, ki ga je pripravilo vodstvo RTH v likvidaciji že od marca čaka na potrditev vlade.

Likvidacijski upravitelj Janez Žlak je zaenkrat uspel plačati vse obveznosti na rok. A, če država ne bo nakazala denarja, opozarja, ki jim po Zakonu o zapiranju rudnika pripada, bodo do konca junija izčrpali vsa sredstva in bo tako dolžen predlagati stečaj.

Rezerve le še do konca junija

Trenutno živijo od prodanih nepremičnin. Stroški pa so veliki, še doda prvi mož rudnika. Skoraj 270 tisoč evrov znaša letno nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, za prve mesece letošnjega leta so plačali že 30 tisočakov elektrike, plačujejo rudarske rente za pokojnimi rudarji in plačati je treba tudi ljudi, ki izvajajo pregled jam, varnostne inženirje in nujna administrativna dela.

Prodaja je bila letos uspešna, gre voda vendarle na mlin rudnika. Prodali so za 600.000 evrov premoženja, približno polovico tudi že dobili plačano.

A kmalu bodo rezerve pošle in, če se država ne bo zbudila, se zna zgoditi, da bo namesto redne likvidacije rudnik pristal v stečaju. Kar pa je, kot meni Žlak, najslabša možna rešitev za vse.

Danes naj bi finančni program rudnika obravnavali na Vladi, smo uspeli izvedeti. Kakšna bo odločitev in, ali bo sprejet v celoti, pa bomo seveda poročali.

Print Friendly, PDF & Email