Doma Aktualno Korona kriva za odpoved 15 porok v Zasavju?

Korona kriva za odpoved 15 porok v Zasavju?

Dobrih 150 parov je dahnilo usodni da v letu 2019 v revirskih krajih. Približno 17 odstotkov več kot letošnje leto, zaradi epidemiološke situacije je bilo odpovedanih 15 porok, cel kup prestavljenih.

Največ porok v Zasavju beležijo v Litiji, kjer so lani sklenili 59 zakonskih zvez, le 4 manj pa v letošnjem letu. Kar osem porok so odpovedali, »ker sta želela zaročenca imeti tradicionalen obred z večjim številom svatov ali pa vsaj z ožjo družino in brez mask” poroča Franc Props načelnik litijske upravne enote. Prav toliko kot odpovedali, so jih tudi prestavili ali na kasnejši datum letos ali pa prihodnje leto.

Letos v Zasavju 129 parov iz “koruzništva”

V Zagorju se je lani poročilo 40 parov, letos 34 (do novembra). V letošnjem letu so dve poroki odpovedali, kot pojasnjujejo na zagorski upravni enoti pa “zaradi ukrepov za zajezitev okužb ni bila prestavljena nobena poroka”.

Nekaj manj parov je stopilo v zakonski stan v Trbovljah – v letu 2019 34, letos 29. Zaradi epidemiološke situacije je bila ena poroka odpovedana, ostale pa prestavljene na datume z milejšimi ukrepi.

Največji upad porok iz lanskega na letošnje leto je bil v Hrastniku, kjer so 22 parov leta 2019 povezali v zakonski jarem, letos le 11. Odpovedali so 4 poroke.

Ni vrag, da se ne bi vprašali, kako pa je covid vplival na razveze. Tudi to smo preverili in v kratkem bomo predstavili še število razvez zasavskih zakonskih parov za leto 2019 in to posebno leto 2020.

Zasavje: Poroke v hribih, ob slapu ali kar doma

Print Friendly, PDF & Email