Doma Aktualno Da je najmlajšim čimbolj prijetno tudi v bolnišnici v Trbovljah skrbi Jovana

Da je najmlajšim čimbolj prijetno tudi v bolnišnici v Trbovljah skrbi Jovana

Nekateri otroci imajo le dnevne preglede ali pa terapije. Drugi spet ostanejo dan, dva ali tri. So različne starosti in zanimajo jih različne stvari. Nekdo rabi samo malo tolažbe, drugi pa bi rad le skrajšal čas do vrnitve domov. Vzgojiteljica skoraj vsak dan prihaja v stik z novimi otroki in vsak od njih je zgodba zase. Zato mora vzgojiteljica Jovana biti predvsem dober psiholog in pedagog, da ko zjutraj pred seboj zagleda neznan obrazek, zna takoj pristopiti na primeren način. Tudi starši so včasih malce zbegani in se lepe besede zelo razveselijo.

V trboveljski bolnišnici, v sodelovanju z vrtcem, deluje bolnišnični oddelek vrtca – enota Čebelica, ki pripada vrtčevski enoti Pikapolonica. Vzgojiteljica v takšnem vrtcu pa je lahko le oseba, ki se zna približati otrokom pa tudi staršem in jim  čas v bolnišnici narediti bolj prijazen. V Trbovljah je to vzgojiteljica Jovana Češarek, ki svoje delo opravlja z velikim navdušenjem.

“Moja prva naloga je, da otroke potolažim, jim ponudim varnost, domačnost in sproščeno vzdušje, hkrati pa poskrbim za primerne dejavnosti. Seveda upoštevam, da so z otroki tudi starši. Otroka je na bivanje težko, lahko bi rekli nemogoče pripraviti. Novo okolje, novi obrazi, bolezen, vse je to zanje stresno”, nam zaupa Jovana.

Kako glede na različno starost malih pacientov pripravite ustrezne delavnice, didaktične kotičke?

V igralnici sem pripravila več različnih kotičkov za otroke različne starosti, tako da vsak od njih najde nekaj zase. Prav tako poskrbim za primerno in zanimivo dekoracijo. Vrata igralnice so vedno odprta. Ob torkih in sredah je čas za alergološko ambulanto, ko otroci ostanejo v bolnici tudi po več ur. Med tem, ko čakajo, si v naši igralnici krajšajo čas. Lahko bi rekla, da poskrbim za bolj prijazno vzdušje, glede na vse kar se dogaja. Zdaj, ko smo vsi bolj previdni zaradi covida, ne uporabljamo vseh igrač. Na razpolago so samo tiste, ki se po uporabi lahko razkužijo. 

Izvemo še, da bolniki prihajajo iz vse Slovenije. Tisti malo starejši (tudi do 18 let) pomagajo v ustvarjalnih delavnicah. Recimo, kmalu se bo začela izdelava novoletnih voščilnic. In to je kot naročeno za te bolnike, še posebno, če so natančni in imajo vsaj malo ustvarjalne žilice. Tudi mame zelo rade priskočijo na pomoč. 

Vse dejavnosti za hospitalizirane otroke potekajo z individualnim pristopom v bolnišničnih sobah.

V igralnico, ki je na pediatričnem oddelku, kot smo že omenili, ob torkih in sredah prihajajo predvsem otroci, ki obiskujejo alergološko ambulanto. Ves potrebni material za delo z otroki priskrbi vrtec.

Vzgojiteljica je poskrbela tudi, da starši ob slovesu iz čudežne vrečke izvlečejo pozitivno misel, ki jim služi kot spodbuda za naprej, pa tudi otroci odhajajo domov z majhnim spominkom. V igralnici so čudovite risbice otrok, ki so jih namenili Jovani. Pri odhodu pa starši še izpolnijo kratko anketo. Povratne informacije bodo prišle prav za delo v prihodnjem obdobju.

Manjši kot je otrok, težje je. Soočen z neznanim okoljem, množico tujcev, z njemu nerazumljivimi in pogosto bolečimi posegi in pregledi.

Vzgojiteljica Jovana ima veliko zanimivih idej kako najmlajšim bolnikom olajšati in popestriti bivanje v bolnici. Istočasno je tudi sama mama, ki razume in se zaveda, da je hospitalizacija za otroka ena najbolj stresnih izkušenj, tako za starše kot za bolnega otroka. Otrok težko razume, da se bo vse to končalo dobro, da bo ozdravel. Zato je, med drugim, tu vzgojiteljica Jovana, da pomaga prebroditi težko izkušnjo.

Bolnišnični vrtec financirajo Ministrstvo za izobraževanje, s petdesetimi odstotki, drugih petdeset pa skupaj prispevajo zasavske občine Zagorje, Trbovlje in Hrastnik.

Print Friendly, PDF & Email