Doma 1+1=2 “Da se jim ti drugačni, ne zdijo več drugačni.”

“Da se jim ti drugačni, ne zdijo več drugačni.”

Nina Jelen

Prav nič ne bomo pretiravali, če Nino Jelen, učiteljico iz podružnične šole na Podkumu (OŠ Ivana Skvarče) okronamo kot najbolj slavno in obenem še najbolj zabavno slovensko učiteljico. To je ta, ki ji novih idej in projektov ne zmanjka. Od videov za lepši svet, do knjige, ki otroke poučuje o uporabi interneta se je simpatična Dobovčanka lotila še knjigice o stereotipih. Ja, tudi punce lahko vozijo traktor in fantje odlično kuhajo!

“Da se jim ti drugačni, ne zdijo več drugačni.”

Z otroki se je treba pogovarjati, pravi mlada učiteljica. In v projektu, kjer je pri otrocih od prvega do četrtega razreda “raziskovala”, kako vidijo drugačnost med spoloma, ugotovila, da se razlike vse večje starejši kot so otroci.

Knjigica o stereotipih “Lučka in Tine” trenutno obstaja le v pdf obliki, je pa poleg knjigice pripravljena tudi učna priprava, kako se vsebine lotiti v razredu. Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Jelenova predstavila načrt in vsebino, kjer so bili navdušeni in, kot sama pravi, malo namignili, da bi jo morda cel natisnili. Vsebini na pot je pristopil tudi Miha Klenovšek, ki je knjigico opremil z domiselnimi risbami.

Starejši kot so, več je stereotipnih predsodkov

Miha Klenovšek in Nina Jelen.

Učence različnih razredov so v zagorski šoli spraševali o stereotipih in ugotovili so, da je velika razlika v starosti. Otroci v prvem in drugem razredu so v večini odgovarjali brez stereotipnih predsodkov glede spola. Strinjali so se, da so lahko fantje in punce lepi, pametni, da včasih lepše pojejo punce, včasih pa fantje, da mamice vozijo avte enako dobro kot atiji in da tudi atiji dobro skuhajo (vseeno bolj poredko). Le da ženske vozijo traktor, to pa ne gre, je v smehu še dodala Jelenova. V tretjem in četrtem razredu pa so bili otroci že bolj podvrženi spolnim stereotipom. “Fantje so trdili, da so oni pametnejši, lepši (le en – že malce zaljubljen fant, se je spomnil, da so punce lahko zelo zelo lepe :)), punce pa so trdile, da so one tiste, ki so bolj pametne, lepše. Vsi so se strinjali, da punce lepše plešejo, pojejo, so boljše v kuhanju, fantje pa v nogometu, vožnji z avtom, motorji …”

Knjigo pa je Nina Jelen za naš portal pospremila z mislijo: “Naj otroci razvijejo tisto, kar so, kar čutijo, za kar so nadarjeni, in pustijo, da tudi otroci okoli njih postanejo tisto, kar si želijo, čutijo. Da pustijo drugim, da so tisto, kar so! Da sprejemajo drugačne, oziroma tiste, ki izstopajo. Da se jim ti drugačni, ne zdijo več drugačni.”

Knjigico najdete TUKAJ!

Print Friendly, PDF & Email