Doma 1+1=2 Dan šole na osnovni šoli Tončke Čeč

Dan šole na osnovni šoli Tončke Čeč

MIGAM JAZ, MIGAŠ TI, FAJN SE ‘MAMO VSI!

Letošnje šolsko leto je zelo nenavadno. Vsi, ampak res prav vsi, prazniki “padejo” na delovne dni. In kaj se je zgodilo? Namesto 190 šolskih dni jih je v šol. letu 2017/2018 samo 189. In tako je Ministrstvo za izobraževanje na podlagi šolskega koledarja v začetku leta določilo, da je 7. april delovna sobota. In učenci naše šole so se skupaj z učitelji odločili, da bomo proslavili dan šole z miganjem in gibanjem. Na skupni dogodek smo povabili svoje najbližje ter k sodelovanju pa povabili tudi širšo lokalno skupnost.
Že zjutraj nas je razveselil sončen pomladanski dan, ki je že sam po sebi vabil k aktivnostim. Celotna šola se je spremenila v živahno, a urejeno igrišče.

Iz učilnice za gospodinjstvo je že zjutraj dišalo, ker so učenke z učiteljico pripravljale zdrave, energijske prigrizke.
Za učence od 1.−4. razreda in njihove povabljene so dejavnosti potekale v preurejenih razredih in telovadnici naše šole. Udeležili so se delavnic plesa, joge za najmlajše, skupinske masaže, prikaza preventivnih vaj za pravilno držo, predstavitve nordijske hoje v sodelovanju z Zdravstvenim domom Trbovlje ter se preizkusili na poligonu, ki je bil postavljen na šolskem igrišču.

Učenci od 5.−9. razreda z gosti so se v dvorani Polaj udeležili turnirja v malem nogometu, fitnesa, plesa, skupinske vadbe v sodelovanju s CORE-EX, namiznega tenisa, odbojke, badmintona. K sodelovanju na skupni dogodek smo povabili širšo lokalno skupnost. Ekipa dijakov Srednje zdravstvene šole Zagorje ob Savi je pripravila prikaz uporabe defibrilatorja in pri udeležencih, z dovoljenjem staršev, izvajala merjenje sladkorja v krvi, krvnega tlaka in ITM.

Pri športnih naporih pa seveda potrebujemo energijo v obliki okusnih prigrizkov. Ker ima OŠ Tončke Čeč tako spretne učenke, da 1-2-3 pričarajo nadvse okusne energijske ploščice in bombice, so bili starši tako navdušeni, da so prosili za recepte. Recepti so tukaj, morate pa vedeti, da bo okus vaših izdelkov mogoče majčkeno drugačen. Zakaj? Zato, ker so naša dekleta Anteja, Edona, Ejona in Lucija vložile v svoje delo toliko ljubezni, zavzetosti in navdušenja, da je to našim energijskim izdelkom dalo prav poseben, žlahten okus.

Radi smo storilnostno naravnani in tule so recepti:
Potrebujemo kokosovo moko, sezamova semena, najrazličnejše oreščke (arašide – nesoljene, orehe, lešnike, indijske oreščke, mandlje), suhe marelice, suhe slive, datlje, čokoladne koščke, kokosovo maščobo (po želji), med, akacijev sirup (po želji), maslo, cimet, sončnična semena, ovsene kosmiče. Vse sestavine zmeljemo (datlje narežemo na čim manjše koščke, ker se zelo neradi meljejo oziroma se sploh ne), potem pa se igramo – mešamo najrazličnejše sestavine in okrasimo na različne načine. Če boste delali ploščice, je dobro, če jih pred rezanjem daste v zamrzovalnik za deset minut, da se masa tako strdi, da jo lahko režete.

Če ne pojeste vsega naenkrat (kar se vam bo zagotovo zgodilo, ker je masa, katerakoli, zelo nasitna – konec koncev so to le energijski prigrizki), ostanke hranite v hladilniku, v dobro zaprti škatli. Med koščke dajte peki papir, da se vam ne zlepijo skupaj.
DOBER TEK!

Z vsemi dejavnostmi smo krepili medosebne odnose, poskrbeli za svoje zdravje ter za strpnost v sobivanju. Dokazali smo, da upravičeno že vrsto let nosimo nazive EKO šola, ZDRAVA šola in Planetu Zemlja prijazna šola.

Prispevek je pripravil devetošolec Janez Nemec
z učiteljicami: Natalijo Juvan, Natašo Jelen in Uršo Bajda

Print Friendly, PDF & Email