Doma Aktualno DANES: Kulturna eksplozija in nasmejani obrazi

DANES: Kulturna eksplozija in nasmejani obrazi

Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti, ki ga v Zasavju bolj poznamo pod imenom Rdeči Revirji, bo letos že sedemnajsto leto potekal v vseh treh zasavskih občinah.

Branko Potočan je tisto ime, ki ga sodelujoči prav dobro poznajo in vedno znova povezujejo s samim festivalom. Branko je namreč prav tisti, ki je želel pripeljati gledališče na ulice in tako se je iz ideje razvil uspešen zasavski festival. Sprva je le ta potekal samo v Hrastniku, nato pa so leta 2013 k sodelovanju povabili še MC Trbovlje, MC Zagorje ob Savi in druge soorganizatorje. Njihovo poslanstvo je bilo pripeljati nove inovativne ideje in tako prenesti sporočilo festivala širše.

“Ulično gledališče s svojo neposrednostjo vzpostavlja pristen odnos z ljudmi in prostorom in približuje umetnost najširšemu krogu ljudi, aktualne sodobno-plesne in gledališke predstave skrbijo za seznanitev z aktualnimi trendi na področju scenskih umetnosti. Festivalsko dogajanje pa vsak večer popestri tudi izbran koncertni program.” nam je povedal Branko Potočan.

Vključeni tudi lokalni kulturniki

Program festivala obsega vse od plesnih in gledaliških predstav, pa vse do različnih ustvarjalnih delavnic. Na pomoč so organizatorjem festivala priskočili zasavski kulturniki in raznorazni prostovoljci. Vse skupaj obsega preko sedemdeset brezplačnih prireditev namenjenim vsem generacijam.

Otvoritev Rdečih revirjev bo danes, 23. maja v Hrastniku, kjer se bodo zbrani družili vse do nedelje, 26. maja. Festival bodo ob 10. uri začeli s plesno-glasbeno-gledališko predstavo za otroke v izvedbi Plesnega teatra Ljubljana.  Uradna otvoritev pa bo ob 19. uri z nagovorom umetniškega vodje Branka Potočana in Marka Funkla, župana občine Hrastnik. Kaj vse pa se bo še dogajalo v Hrastniku tekom festivala pa si lahko ogledate tukaj.

Tudi v Zagorju bodo z Rdečimi Revirji pričeli danes ob 11. uri s predstavo Črni petek. Dan bodo nadaljevali z razstavo Benjamina Krežeta in Večerom poezij. V Zagorju bodo uživali v čarih festivala vse do četrtka, 30. maja.

“Seveda si želimo čim več obiskovalcev. Vsako leto pa se še posebej veselimo posameznih dogodkov. Če izpostavim lansko leto, ko so Kud Ljud uprizorili predstavo Invazijo, moram omeniti, da smo prav z veseljem občudovali presenečene, začudene in pa seveda tudi nasmejane obraze. Saj mimoidočem ni bilo jasno kaj se dogaja. Res vsako leto znova z veseljem opazujemo interakcijo publike in tudi letos pričakujemo nekaj podobnega.” nam je zaupal Marko Pavlovič, direktor Mladinskega centra Zagorje.

To in še več lahko pričakujemo tudi letos. Oglejte si raznolik program tukaj.

Z malce zamude, a zato nič slabše raznolikim programom, pričnejo s festivalom v Trbovljah. V četrtek, 30. maja, bodo festival pričeli s predstavo Studio 25 v Domu Svobode. Preostanek dneva pa bodo popestrili še z forumsko gledališko predstavo in promocijskim koncertom v MC Trbovlje.

Kdaj in kaj vse pa se bo še tekom festivala dogajalo v Trbovljah pa si lahko ogledate tukaj.

Vsako leto navdušujejo večje število obiskovalcev

Lahko rečemo, da je za tako uspešno izvedbo večletnega festivala “krivo” ravno tako dobro sodelovanje samih organizatorjev in partnerjev: VITKAR zavod, KRC Hrastnik, MC Hrastnik, MC Zagorje, MC Trbovlje in Delavski dom Zagorje.

Te pa si želijo, da bi festival tudi letos navdušil več sto obiskovalcev in mimoidočih.

“Eden izmed ljubših dogodkov mi je prav ta festival, pa ne zato, ker veliko sodelujem pri sami organizaciji, ampak prav zaradi tega kontakta s publiko. Gremo ven na ulico in res pripeljemo nekaj novega, nekaj neobičajnega na zagorske ulice. Mislim, da so Rdeči revirji neka dodana vrednost samemu mestu.” nam je še za konec povedal Marko Pavlovič.

Print Friendly, PDF & Email