Doma 1+1=2 Deljena mnenja, a večina otrok bo šla v vrtec in šolo

Deljena mnenja, a večina otrok bo šla v vrtec in šolo

S ponedeljkom se odpirajo vrtci in šole. Otroci bodo po dveh mesecih domačega varstva in šolanja na daljavo skupaj z vrstniki. Kaj pa o tem pravijo starši?

Andreja iz Hrastnika, mamica 8- in 4- letnih fantkov bo starejšega pospremila v 3. razred, malega pa bo pustila doma do junija. Potem bo šel tudi 4-letnik v vrtec. Kombinirali bodo varstvo, čakanje in službo.

“Zato, ker se mi zdi tale virus in vsa panika ena velika sleparija, virus že obstaja, a so ukrepi prestrogi.” pojasni razloge, da bo 3,5 letnika vpisala v trboveljski vrtec mamica Barbara. Oba z možem ves čas epidemije hodita v službo in sta morala iskati varstvo. Tudi njuna 7-letnica bo s ponedeljkom po dolgem času stopila v šolo.

“Taja (7let) gre normalno v šolo, Eli (4 leta) bo meseca maja še doma, za junija pa še ne vem, odvisno od situacije. Eli ne gre zaenkrat v vrtec, ker imamo možnost varstva doma, Taja pa gre v šolo, ker je šola obvezna. Mislim, da tudi ni možnosti, da lahko šolarji ostanejo doma. Pa tudi če bi bila, bi šla v šolo, ker tole šolanje na daljavo je prekleto naporno-za otroke in starše” pove Eva iz Podkuma.

Komaj čaka, da vidi vrstnike

V trboveljski 3. razred bo šla Lara, ki komaj čaka, da vidi svoje sošolce, nam zaupa mamica Polona.

Zagorjanka Lili je mamica 8-letnika, ki bo šel v šolo zato, ker nujno potrebujeta varstvo.

Tudi mamica Ana iz Hrastnika bo oba malčka 1,5 in 3,5 let poslal v vrtec saj starša nimata varstva.

V vrtec bo 3-letnika in 5-letnico poslala Alma iz Zagorja, tudi njen razlog je pogojen z varstvom otrok.

Ne v šolo, niti v vrtec pa ne gresta fanta iz Zagorja, saj ima starejši 8-letnik astmo, prav tako so rizična skupina stari starši, ki pazijo na otroke. Tako bosta 8- in 3-letnik ostala v domačem varstvu, pravi mamica Jana.

Starši nismo učitelji

Mamica trboveljskega prvošolčka bo svojega malčka v ponedeljek pospremila nazaj v šolske klopi in pravi, da je komaj čaka odprtje, saj je šolanje doma težko: “Pri predmetih, kot je matematika na primer točno veš kako otroku gre, problem je branje. Za nas starše otrok bere lahko dobro ali slabo, primerjati ne moremo z nikomer. Dejansko in realno pa lahko oceni le učitelji, ki ve kaj je dobro za določeno starost.”

Tanja iz Zagorja ob Savi bo svojega malčka peljala v vrtec. Pa ne samo zato, ker potrebuje varstvo zaradi službe, ampak tudi zato, ker je prepričana, da otroci potrebujejo socializacijo in druženje z vrstniki.

Zasavske glasbene šole vabijo k vpisu novih učencev

Print Friendly, PDF & Email