Doma 1+1=2 Diete v zasavskih vrtcih zdravstveno utemeljene – izmišljevanj ni!

Diete v zasavskih vrtcih zdravstveno utemeljene – izmišljevanj ni!

Med skoraj 1700 otroki, ki so vpisani v zasavske vrtce, se jih okoli 60 dietno prehranjuje, kar je malce pod nacionalnim povprečjem. Število otrok z dietami vsako leto raste in v javnih vrtcih morajo prilagojene obroke zagotoviti, kadar je vzrok zdravstvene narave.

Prevladujejo alergije na mleko, oreščke, jajca

V hrastniškem vrtcu imajo po besedah Dunje Volavšek, organizatorke prehrane, 7 otrok, v radeškem pa je 8 takih, ki se dietno prehranjujejo, medtem, ko jih je v Zagorju 20 in v Trbovljah kar 27. Njihov skupni imenovalec je, da prejemajo predvsem hrano, ki se (delno) razlikuje od tiste, ki jo prejme popolnoma zdrav in glede vnosa živil neomejen vrstnik. Razlog: Zdravnik specialist je izdal potrdilo, da bi uživanje določenega živila pri otroku lahko povzročilo vsaj zdravstvene nevšečnosti, če ne celo hujših posledic.

Od verskega ali osebnega prepričanja staršev do omejevanja otrok

Le v radeškem vrtcu imata dieto (vegansko in brez svinjine), ki ni medicinsko utemeljena, dva otroka. “Vsako leto je nekaj staršev, ki prosijo za specifično obliko prehranjevanja otrok, katerim poskušamo priti naproti, če s tem ne ogrožamo otrokovega zdravja,” podobno situacijo opiše Natalija Benko, vodja prehrane v trboveljskem vrtcu, kjer imajo zaposleno dietno kuharico.

Mnenja alternativnih zdravilcev, veroizpoved in prepričanja staršev niso obvezujoča, lahko pa šolske kuhinje ponudijo prilagojene obroke v skladu s svojimi zmožnostmi. “Ker zagotovljenih dodatnih možnosti za takšne primere ni, posebne hrane ne pripravljamo”, pove Ana Mulej na istovrstnem delovnem mestu v Zagorju.

Drug pribor, strogo sušenje posode na zraku, postrežba z zamikom …

Vsaka dieta je specifična in zahteva posebno obravnavo. To pa potegne za seboj logistične in organizacijske izzive. Recimo v Zagorju dostava prehrane poteka kar na sedem različnih lokacij.

Tudi do 100% višja cena v primerjavi z “navadnimi” živili

Dietna živila dosegajo na trgu nerazumno visoke cene, poročajo naše sogovornice. Kljub temu, da jih v kuhinjah porabijo zelo malo, pa pogosto niso pakirana porcijsko in tako se, tudi na račun kratkega roka uporabe, precejšen del zavrže. Problematična je tudi skromna izbira zaradi vezanosti na javna naročila, saj je pogosto med ponudniki le en sam dobavitelj. Po drugi strani pa je dandanes na trgu že veliko živil, katerim so odvzete alergene snovi in vseeno, nekatera z nadomestki, zagotavljajo otrokom primeren dnevni vnos vseh življenjsko pomembnih hranilnih snovi.

“Otroci, ki morajo jesti dietno prehrano, so prikrajšani za marsikatero sladico ali na videz bolj mamljivo jed, zato nam ni nikoli težko pripraviti posebne jedi za te otroke”, razumevajoče zaključi Benkova iz trboveljskega vrtca.

 

Print Friendly, PDF & Email