Doma Aktualno Dovoz pepela ustavljen, “plastični kompost”, ki naj bi bil v Trbovljah, pa...

Dovoz pepela ustavljen, “plastični kompost”, ki naj bi bil v Trbovljah, pa je v Hrastniku

Vir: e-prostor

Danes so nam na HSE zagotovili, da so v petek prekinili dovoz pepela v Trbovlje in bo ta prekinitev trajala vse do rezultatov novih analiz, ki naj bi jih po dogovoru z županjo Jasno Gabrič izvedla institucija po izboru občine. Na hrastniški občini za deponijo v Prapretnem pravijo, da je pri sosedih, a na geodetskem portalu kaže, da celotno odlagališče komposta leži v Hrastniku.

Nove analize, občina bo izbrala institucijo!

Lakonca

»Z namenom, da se potrdijo sestava materiala in nenevarnost odpadka, so bili ponovno vzeti vzorci za analize« poročajo s HSE glede spornega pepela, ki naj bi bil po njihovem nenevaren.

Družba HSE EDT je dovoljenje od Agencije za okolje za odlaganje elektrofiltrskega pepela dobila februarja letos in kot pravijo v podjetju imajo dovoljenje za zbiranje in skladiščenje nenevarnega odpadka, kot je elektrofiltrski pepel, kjer gre za znano snov z znano sestavo. Na kakšen način mora biti pepel skladiščen pa še čakamo odgovor okoljskega inšpektorata.

Plastika v kompostu na hrastniški nekdanji deponiji zaradi nediscipline?

In še glede Retja oziroma deponije Prapretno. Gre za zaprto rekultivirano območje, nam odgovorijo na HSE, kjer je odložen kompost, ki se uporablja za vzdrževanje in gnojenje površin zaprtega dela odlagališča. »Morebitni pokrovčki in primesi, najdeni tam, so posledica nediscipliniranega zbiranja in ločevanja bioloških odpadkov, zato se kompost pri uporabi prečisti.«

 

VIDEO: Podlo dejanje “domačinov” zoper domačine

Print Friendly, PDF & Email